1300 танцьори мерят сили на Болярско надиграване
1300 танцьори мерят сили на Болярско надиграване / DarikNews.bg

1 300 танцьори от 51 клуба от цялата страна ще участват в Третия фолклорен фестивал на любителските клубове „Болярско надиграване" във Велико Търново. Съревнованието се открива тази сутрин в Двореца на културата и спорта „Васил Левски" и ще продължи цял ден до награждаването на победителите в 18,30 ч.

Танцовата надпревара стартира през 2011 г. по идея на вече покойния ръководител на фолклорен клуб "Победа" Валери Вълев. Затова организаторите ще почетат неговата памет при откриването на тазгодишното издание със слово за неговия живот и творчески принос като основател и на фестивала на военните духови оркестри.

"Болярско надиграване" се организира от Община Велико Търново и фолклорните клубове "Търновска Царица" и "Победа", който вече е преименуван на "Вал Денс - Победа" в чест на неговия основател Валери Вълев.

В надиграването ще участват любителски клубове и формации, изучаващи български народни хора. Фестивалът има конкурсен характер и ще протече на два етапа. През първия групите трябва да танцуват по две автентични хора, а във втория етап ще представят хореографска разработка върху едно хорo, обясни Георги Радев, ръководител на любителската танцова формация "Търновска царица".

Играта на най-добрите ще бъде възнаградена с парични награди за първо, второ и трето място. Отличия ще получат още най-масовата формация и групата, представила най-автентично хоро. За цялостно добро представяне ще бъде връчена специалната награда на кмета - плакет, диплом и 150 лв. Много подаръци, награди и сувенири, осигурени от спонсорите на фестивала, ще получат всички участници.

Шестокласничката Кристина Вълева, дъщеря на Валери Вълев, която танцува във фолклорен клуб "Победа", е най-малката участничка в надиграването. Най-голямата група участници са танцов клуб "Нашенци" от Русе - 70 човека. От най-отдалеченото от В. Търново място ще пристигне фолклорна формация от Дуранкулак. От региона ще се представят пет любителски групи от старата столица, както и колективи от Горна Оряховица, Лясковец и Павликени.