115 чужденци ще учат български език на летния семинар във ВТУ
115 чужденци ще учат български език на летния семинар във ВТУ / DarikNews.bg

115 души са заявили участие в Международния летен семинар по български език и култура, който ще се проведе от 30 юли до 19 август във Великотърновския университет. Форумът по българистика се организира за 35-та поредна година, като в него се записват чуждестранни студенти, ученици, преподаватели, научни работници и хора с различни професии, които имат желание да изучават българския език и култура. Те идват по три основни направления - със стипендии по междудържавни спогодби, гости на ВТУ по двустранни и преки договори и платено обучение.

Тази година семинарът събира представители от 36 държави на пет континента, като за първи път ще има участник от Австралия. Това е студентка, която учи и преподава музика в университета в Сидни и идва по препоръка на Патрик льо Как - почетен доктор на Великотърновския университет, съобщи директорът на семинара доц. Христо Бонджолов.

Сред участниците преобладават студенти, университетски преподаватели, докторанти и учители по български език, но има и компютърни специалисти, преводачи в Европейския парламент, археолози, художници, адвокати и медицински сестри. В семинарните занятия ще се включат и няколко пенсионери.

70-годишна педагожка и актриса в Словашкия театър е сред най-възрастните участници. Божидара Турзоновова, която е с български корен, е родена в София. На 70 години е и японски професор-славист. Исаму Ямада е идвал на специализации в Катедрата по русистика във ВТУ и е участвал в предишни издания на семинара. За четвърти пореден път в занятията ще се включат пенсионерите от Англия - Уолтър Елиът  и от Германия - Карел Кьохел.

Най-голяма е групата от Германия, която наброява 21 души, предимно студенти. Следва руската група с 12 представители, Полша и Испания - с по шест човека. Участниците ще бъдат настанени в студентските общежития и ще се хранят в столовата на висшето училище.

Освен учебните и практически занятия, в семинара е включена богата културна програма. Чуждестранните гости ще изучават български народни песни и танци, ще гледат съвременни български филми, ще се срещнат с писателя Емил Андреев и поета Владимир Стоянов, а в "Час по България" директорът на великотърновския музей Иван Църов ще ги запознае със забележителностите на старата българска столица и Арбанаси.

На 10 август ще има Вечер на интернационалната кухня, а на 13 август - Вечер на нациите, в които ще бъдат представени традиционната кухня и обичаи на различните страни. Ще бъдат организирани и три екскурзии. Едната е с маршрут до Троянския манастир, Плевенската панорама и Ловеч, втората ще разходи гостите до Казанлък и Долината на царете. За финал е предвиден тридневен морски престой в Созопол.