Среща на Портних с посланика на Република Грузия
Среща на Портних с посланика на Република Грузия
Град Дурас проявява интерес за сътрудничество с Варна

Чартърни полети от Варна до Тбилиси ще започнат да се изпълняват тази година, а град Дурас проявява интерес за сътрудничество с морската столица.

Това стана ясно на среща на кмета Иван Портних с посланика на Република Грузия Н. Пр. Тамуна Лилуашвили и с Н. Пр. Доника Ходжа – посланик на Република Албания. Кметът на Варна запозна своите гости с актуалните проекти и предизвикателства, пред които е изправена морската столица – както по отношение на налагането на нов икономическия профил на града, така и за развитието на образованието, IT и аутсорсинг сектора и изграждането на нова индустриална зона, съвместно с община Аксаково.

По време на разговорите дипломатите подчертаха желанието на своите държави за по-активно сътрудничество с Варна.  „За мен е удоволствие да съм във Вашия град. Имаме установени много добри отношения между Грузия и България, в частност между Варна и Кобулети. Вярвам, че ще поставим на ново ниво тези контакти, още повече, че тази година започва и чартърна връзка между Варна и Тбилиси. Тъй като нямате визи за грузинците, надявам се чрез новите чартърни полети да разберем какъв е туристическият потенциал и как ще се развият нататък тези връзки“, заяви Н. Пр. Тамуна Лилуашвили. 

"Вярвам, че с моето посещение днес откриваме нова страница във взаимоотношенията между Грузия и България, и съответно между двата региона“, сподели още тя и допълни, че е в общ интерес увеличението на търговския обмен на стоки, както и развитието на фериботната връзка Варна - Поти. „Разбира се, друг потенциал за сътрудничество е и образователен обмен между Варна и други грузински градове“, каза Н. Пр. Тамуна Лилуашвили.

„Обсъдихме с кмета на Варна възможността за сближаване между Дурас и Варна като пристанищни градове, тъй като те са началната и крайната точка на транспортен коридор № 8, свързващ Адриатическо с Черно море. Нашата задача е да обединим усилията си с България, за да подтикваме  европейските институции този коридор да бъде реализиран, защото това е от изключителна важност за целия регион“, обясни Н. Пр. г-жа Доника Ходжа. 

Тя благодари на България за подкрепата, която  оказва на Албания за интеграция в ЕС. „Дипломатическите отношения между нашите две държави са от 1922 г. и в момента, и в през годините имаме отличен политически диалог, който трябва да развиваме“, допълни посланикът. По думите ѝ стана ясно, че 40 000 български туристи посещават Албания годишно, като страната ни попада в топ 15 на държавите, които посещават Албания. Между 25 000 и 27 000 съответно са гостите от Албания у нас за година.

Кметът Иван Портних подчерта, че тази среща е добра основа за динамично надграждане за взаимоотношенията на Варна с градове от Грузия и Албания в различни сфери на социално-икономическия живот в краткосрочна перспектива.