Започва десетият юбилеен фестивал на меда
Започва десетият юбилеен фестивал на меда / DarikNews.bg, архив

Започва десетият юбилеен фестивал на меда. Изложението, което ще продължи до 6 ноември, ще бъде разположено на бул. "Сливница", в района на хотел "Черно море", съобщиха организаторите. Всеки, който посети сергиите на пчеларите, ще има възможността да опита от техните продукти и да си ги купи на преференциални цени.

Участие са заявили над 10 производители на пчелни продукти от цялата страна, разкри пред Дарик Янко Янков - председател на Областна пчеларска организация - Варна. Тържественото откриване на фестивала е на 29 октомври, от 11:00 часа.

В момента килограм обикновен мед струва около 7 - 8 лева. Цената ще се запази, ако пчеларите получат субсидии и стойността на захарта остане непроменена, коментира Янков. Той обясни, че пчеларите могат да се издържат само с кошерите, които имат, но само ако броят им е доста над 150.

Производителят посочи още, че българският мед е световно признат заради качествата си. Според него пчеларството у нас има бъдеще, тъй като много млади хора имат желание да се занимават с това. Янков обаче изказа разочарование от държавната политика, водена в сектора.

"Още от 2003 година, когато беше приет Законът за пчеларството, всички правителства го нарушават", коментира той.