/ dariknews.bg, архив
В района на улиците ”Максим Караденев” и „Яким Михов” в кв.”Бриз” да се изгради нова улица. За това настояват собственици на имоти в района. Проблемът бе представен на заседание на комисията по благоустройство и комунални дейности към Общинския съвет.

Състоянието на ул.”Максим Караденев” е окаяно, осеяна е с дупки и при лоши атмосферни условия придвижването е невъзможно. До имотите трудно биха достигали автомобилите на Спешна помощ, Пожарната и Гражданска защита.

Улицата е тясна и два автомобила трудно се разминават. Освен това достъпът с автомобил до ”Максим Караденев” става по бул.”Осми Приморски полк”. Излизането на булеварда представлява маневра, която носи риск от инцидент, жалват се собственици на имоти на въпросната улица. „Ежедневно си рискуваме живота, за да стигнем до работните си места, да заведем децата си на училище или просто да отидем на пазар”, отбелязват те.

Другият достъп до имотите на ул.”Максим Караденев”  е по ул.”Яким Михов”, която обаче е прекъсната от 60 стъпала и е възможно преминаване само пеша.  Живущи и на двете улици настояват за нормална градска среда, чрез изграждане на нова улица. Такава е била планирана, но впоследствие е отпаднала от плановете за района.

„Не е изпълнена уличната регулация в този квартал и има навлизания в тротоари и улици. Дори и да тръгнем да изпълняваме някакви дейности за изграждане на някаква инфраструктура, на места няма възможност да се изпълни в необходимия размер. За да се постигне това, трябва да се започнат процедури по отчуждаване, които биха се проточили във времето”, обясни Тихомир Тимов от общинска дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване”.

В района има имоти, които са реализирани преди изготвяне на последните Подробните устройствени планове, изтъкна още общинският специалист.

Около 80 семейства от ул.”Петър Слабаков” в „Бриз” пък настояват за разрешаване на проблема с пътната настилка там. Те искат и изграждане на вътрешна улица с дължина от около 200 метра.

На улица „Букет” да бъде положен асфалт, за се запечата положената през август трошено-каменна настилка, искат жители на улицата, която се намира в местност Изгрев. През август на около километър от улицата е била положена трошено-каменна настилка. При дъжд обаче водата отнасяла материалите към бул.”Христо Смирненски” и задръствала отводнителните шахти.

Друго искане на група варненци е улица „Вилхелм Баренц” в местността Ален мак да бъде рехабилитирана и ремонтирана в най-скоро време. Достъпът до имотите им е силно затруднен, а при дъждовно време и след това на практика почти невъзможен, посочват заинтересованите.

Собственици на имоти в селищно образувание Прибой пък стигнаха до омбудсмана с проблема си, свързан с липсата на транспортен достъп до вилите им.  Те настояват да бъде изградена предвидената от 2012 година улица по регулация. Чрез омбудсмана проблемът бе внесен в комисията по благоустройство.

С подписка от живущи и работещи в района на стадион „Варна” те настояват на бул.”Левски”, в района на стадиона, да бъде поставена ограда и да се подобри състоянието на подлезите. Целта е да се реши проблема с редовното неправомерно и необезопасено пресичане на булеварда от пешеходци, предимно ученици. Това води до ситуации, застрашаващи живота и здравето на пресичащите и  тези, които шофират.

Жители на Боровец поискаха да бъде изградено обещаното улично осветление на главната улица в местността, за което има заложени средства в бюджета за тази година. Необходима е и цялостна рехабилитация на улицата. В окаяно състояние са и спирките на градския транспорт. Един от заслоните дори е опасен за хората, след като е бил ударен от автобус, изтъкна гражданинът Мартин Златев.

В „Аспарухово” да се обособи площадка за отдих и поклонение на мястото, където се пресичат  улиците „Гривица”, „Яш” и „Горна студена”. Желанието на Инициативен комитет „За по-добър живот на аспаруховци” е  Общината да помогне с бетон, арматура и 6 пейки, а те да изградят  площадката.

Всички посочени казуси са препратени за предприемане на действия по компетентност към  общинска дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване” и съответните районни кметства. Срокът за това е 18 декември.