/ netinfo
В най-скоро време ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за Дупката
Иван Портних в ефира на Дарик
100585
Иван Портних в ефира на Дарик
  • Иван Портних в ефира на Дарик
Строителството на варненския булевард „Васил Левски” ще надхвърли първоначално заложения бюджет от 113 млн. лв. Това заяви в предаването „Зала Пленарна” по Дарик кметът на морската столица Иван Портних, който обаче не се ангажира с конкретна цифра за допълнителните разходи.
 
„Проектът претърпя изменения в хода на изграждането, защото се видяха по-добри комуникационни решения”, обясни оскъпяването Портних. По думите му булевардът трябва да бъде окончателно готов до края на месец април. Вече напълно е приключило поставянето на пилотните конструкции и преместването на подземните комуникации.  


След приемането на рекордния бюджет Портних обяви: Варна няма време за губене


Ударният темп на обновяване на града ще бъде гарантиран от рекордния бюджет в размер на близо половин милиард лева, добави Портних и увери, че Варна се намира в изключително добро състояние. 

 
„През 2013 г., когато встъпих в длъжност, бюджетът беше около 200 млн. лв., а сега е два пъти и половина по-голям. Това се дължи на увеличението на местните приходи и на средствата по европейски програми, както и на сериозна подкрепа от страна на правителството.

Много се спекулира по темата със заемите. През 2013 г. дълговете бяха в размер на 68 млн. лв. Може ли някой да посочи какво е останало от тези пари? В момента всеки дълг е с конкретно предназначение и се знае за кой обект отива. Тогава размерът на заемите е бил 37 % от макрорамката на бюджета, а сега е под 19 %”. 
 
В най-скоро време ще бъде обявен международен архитектурен конкурс за т. нар. Дупка. 
 

Нова промяна в движението заради строителството на бул. "Васил Левски"

„Амбицията ни е да съхраним останките от античния Одесос. Не се нагърбвам с решение какво точно трябва да се направи там, специалистите ще дадат различни варианти и на база на предложенията ще изберем най-доброто, както се случи с проекта за нова библиотека. За нея вече има издадено разрешение за строеж и предстои обявяването на процедура за изпълнител”. 
 
Портних е убеден, че Варна ще е сред градовете домакини, ако бъде одобрена балканската кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 г. Той припомни, че в тазгодишния бюджет са заложени средства за изграждането на три спортни комплекса и за ремонти на площадките в училищните дворове. 

Целият разговор с кмета на Варна Иван Портних е в прикаченото аудио.