Иван Портних
Иван Портних / снимка: Общински съвет
Варна няма време за губене и не е град, който може да цикли заради политически търкания. Това заяви кметът на града Иван Портних, след като беше гласуван рекордният за морската столица бюджет. Неговата макрорамка възлиза на 497,6 млн. лв. и беше подкрепена с гласовете на 36 съветници. Седмина гласуваха „против”, а един – „въздържал се”.

„През 2013 г. 200 млн. лв. бюджет беше фантастика за Варна и тогава с огромен патос се разказваше как това е непостижимо, никой не си го представяше. Няма варненец, който не би подкрепил това, което се случва днес в този град и на тази сесия. Налице е едно ударно темпо на обновление на града и с днешното решение ще го затвърдим и ускорим. Варна няма време за губене. Варна не е град, който заради политически търкания може да цикли”, заяви Портних. Той коментира и критиките на градския лидер на БСП Борислав Гуцанов за дълговете в размер на над 46 млн. лв., които ще бъдат поети през годината.

Общински съвет
снимка: Общински съвет

„Като влезнах в мандат, имахме 68 млн.лв. дългове. Къде са били тези 68 млн.лв., г-н Гуцанов, лично ви питам като съветник с дългогодишен стаж, в какво сме ги инвестирали? Да се обърнем и да посочим какво е направено - едно, две, три. Сега гласуваме всеки дълг за конкретен обект. Досега обновихме всички централни булеварди и пътни артерии, които костваха огромни средства като инвестиция. Всички средства оттук-нататък ще са насочени към малките улици и паркоместата, междублоковите пространства, зоните за отдих, зелените зони”, добави Портних.

Марица Гърдева
снимка: Общински съвет Варна

Председателят на групата на ГЕРБ Марица Гърдева заяви, че това е бюджет на ускореното развитие. Тя изтъкна, че на жител на общината се падат средно по 1417 лв., докато за София средствата са 1236 лв., за Бургас – 1247 лв., а за Пловдив – под 1100 лв.

Димитър Карбов
снимка: Общински съвет

Димитър Карбов (НФСБ) каза, че няма как да не е доволен от макрорамката и акцентира върху заложените инфраструктурни проекти.

Янко Станев
снимка: Общински съвет

Янко Станев (СДС) определи бюджета като амбициозен и добави,че в него има „голям градеж”.

Борислав Гуцанов
снимка: Общински съвет

Д-р Ивайло Митковски (ДСБ) не подкрепи бюджета с мотива, че философията му е погрешна и опасна заради големите дългове. Борислав Гуцанов пък попита от трибуната дали е най-правилно тези средства да бъдат инвестирани в спортна инфраструктура.

Като приоритети за бюджета са изведени образованието, утвърждаването на Варна като  привлекателна дестинация за целогодишен туризъм, както и привличането на повече средства по европейски програми. В годината, в която Варна е Европейски град на спорта, допълнително финансиране е заделено също за спортни събития и изграждане на спортна инфраструктура.
 
Заложената капиталова програма е за 195 млн. лева, от които 86,3 млн. лева са осигурени от европейските програми. 

Над една трета от средствата в бюджета, или 35,1%, ще бъдат изразходвани за образование. Парите по това перо възлизат на 142,7 млн. лева и са с около 20% повече спрямо първоначалния бюджет за 2018 г. През годината ще бъдат направени значителни инвестиции в подобряване на образователната инфраструктура в училища и детски градини и създаване на модерна база за образование и кариерно развитие. Предвидените средства са в размер на 13,7 млн. лева – двойно повече от миналата година, част от които ще бъдат вложени в основни ремонти на спортни и детски площадки в редица училища и градини. Продължава работата по европроекта за  модернизация на образователната инфраструктура, който обхваща 7 училища и 3 детски градини. През тази година в чисто нови сгради ще влязат децата от ДГ „Карамфилче“ и „Иглика“ в кв. “Виница”.

Над 124 млн. лева е бюджетът за жилищно строителство, БКС и опазване на околната среда за 2019 г. във Варна. От тази сума за изграждане, ремонт и поддържане на уличната мрежа са предвидени 67,5 млн. лева, от които близо 38,3 млн. лева са за довършване на бул. „Васил Левски“. Около 18 млн. лева Община Варна ще вложи в основен ремонт на пътна мрежа, а малко над 7 млн. лева ще струва текущата рехабилитация на улици в града.
От приоритетните обекти, по които ще се работи тази година, е изграждането на пътна автомобилна рампа на автомагистрала „Хемус“, с качване от бул. „Ат. Москов“. Друг голям обект е реконструкцията на улица от бул. „Първи май“ към Рибарско пристанище „Карантината“. Мащабно обновяване на улици предстои в с. Константиново, за което в бюджета на община Варна са заделени 2,5 млн. лева.

Близо 91 млн. лева в бюджета на община Варна за 2019 г. ще бъдат осигурени от оперативните програми, или с около 11 млн. лева повече в сравнение с миналата година. С европейски средства  предстои да бъде извършена модернизация на пречиствателната станция за отпадъчни води в к.к. „Златни пясъци“  на стойност 23 млн. лева. Друг мащабен проект е този за рибарското пристанище „Карантината“, за който са осигурени 13 млн. лева. Над 10 млн. лева по ОП „Региони в растеж“ общината ще инвестира в благоустройство и естетизация на градската среда, като един от обектите, включен в проекта, е Морската градина.

През тази година ще бъде разширен обхватът на Синята зона и за това общината е отделила 3,8 млн. лева. Съветниците одобриха също план-сметка „Чистота“ в размер на 37,2 млн. лв.,  с около 4 млн. повече спрямо миналата година.

С двойно повече средства ще разполага Варна за култура и спорт през 2019 г.  33,2 млн. лева е бюджетът на общината във функция „Култура, спорт, почивни дейности и религиозно дело“. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 16,4 млн. лева, което се дължи основно на домакинството на Варна за Европейски град на спорта. По този повод общината ще инвестира над 14,3 млн. лева в изграждането на три нови спортни комплекса в кв. „Владислав Варненчик”, кв. „Виница“ и на ул. „Студентска“, както и в реконструкцията на стадион „Спартак“.

Бюджет 2019 осигурява повече средства и за здравеопазване. Финансовата рамка е в размер на 21,1 млн. лева, с близо 1,6 млн. лева повече спрямо бюджета за 2018 г. Акцентът тази година е върху общинските здравни програми, чийто брой е двойно увеличен. Със средства от местната хазна ще се финансират общо 18 здравни програми, 9 от които са нови. Част от тях са: „Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието”, „Грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания”, “Зеленият двор на Варна”, „Профилактика на диабетното стъпало“. Други нови програми са за скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза, белия дроб, маточната шийка, простатната жлеза, рак на гърдата. Финансовото подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми ще продължи и през 2018 г., като за общинската инвитро програма са заделени 283 хил. лева.

Предстоят също мащабни ремонти на детските площадки в 7 от общо 12-те общински ясли във Варна, за които са планирани около 2 млн. лева.
С над 1 млн. лева е увеличен бюджетът за социални дейности спрямо 2018 г.  и е в размер на 16,8 млн. лева. Продължава  надграждането на социалната програма, която тази година ще бъде допълнена с нови услуги. Предстои да отвори врати дневен център за деца с увреждания, включително с аутизъм. През 2019 г. ще стартира работата по изграждането на центровете за хора с деменция и с тежки множествени увреждания. Предвижда се също закупуване на нови микробуси за хора с увреждания и на товарни автомобили за нуждите на социалния патронаж.

В бюджета на Варна за транспорта са отделени 8,4 млн. лева. По това перо също има увеличение спрямо предходната година, което се дължи основно на по-големия брой пенсионерски карти. Те ще струват на местната хазна близо 6 млн. лева. За ученическите карти ще бъдат отпуснати 1,2 млн. лева, като дофинансирането се запазва същото, като през 2018 г. За пътуванията за хората с увреждания общината ще отдели около 140 хил. лева.