Дерето на квартал „Максуда“, което в момента е превърнато в незаконно сметище, ще бъде част от новия булевард „Левски“
Дерето на квартал „Максуда“, което в момента е превърнато в незаконно сметище, ще бъде част от новия булевард „Левски“ / netinfo
Районният кмет на "Младост" Христо Христов не очаква напрежение при отчуждаването заради новия бул. "Левски"
Още 20 къщи в
94654
Още 20 къщи в
  • Още 20 къщи в
Във варненския район „Младост” няма свободен жилищен фонд, където да бъдат настанени обитателите на предвидените за събаряне незаконни постройки в „Максуда” и общински къщи по трасето на бул. „Левски”.  Това каза в ефира на Дарик Варна районният кмет Христо Христов.

Вече има влезли в сила 20 заповеди за премахваме на постройки в циганското гето, като се чака избор на фирма изпълнител. Районната администрация работи и по още 200 преписки.  
 
„Внимаваме какво правим във всеки един случай, защото антибългарският комитет ни следи. Законът не казва, че само в летните месеци трябва да се събаря. На много български семейства им бяха съборени къщи, етажи и тераси през зимата. Законът не изисква и някой да бъде настаняван. Нормалните българи граждани теглят кредити, изнемогват и мизерстват, докато ги изплатят, или живеят под наем”, коментира Христов. 

57 постройки в „Максуда”, които бяха премахнати преди две години, попадат в трасето на бъдещия булевард „Левски”. В обхвата на неговото разширение влизат и над 100 частни имота, които предстои да бъдат отчуждени. Сред тях са и 6 общински къщи, чиито наематели ще бъдат изведени. 
Христов не очаква да се стигне до напрежение при отчуждителните процедури. Той се надява те да приключат до няколко месеца и през пролетта върху терените да започнат строителни дейности.  

Районният кмет посочи и други отсечки, които се нуждаят от разширяване или рехабилитация, за да бъде разтоварен трафикът.Сред тях са булевардите „Трети март” и „Сливница”, улиците „Младежка”,  „Капитан Райчо”, „Хан Севар”, „Блян” и „Поп Димитър”. Христов очаква да бъде осигурено и финансиране за ремонта на спортните площадки, довършването на парковете във „Възраждане” 1 и до бензиностанцията „ОМВ”, както и за проекта „Зелено Трошево”. 

След санирането на първите блокове в „Младост” интересът към програмата се е увеличил. Вече има регистрирани 64 сдружения на собственици, 30 от които са подали заявления за финансов интерес, а 6 чакат да започне строителството. 

„Работи се по още 6 блока. Хората вече видяха ползата и са много доволни, като при последния блок хората нямаха забележки. Във Варна хората подходиха първоначално доста скептично, но вече се убеждават, че е добра и никой няма да им вземе апартаментите”. 

Христо Христов похвали работата на новите фирми за косене и за сметопочистване, които от тази година отговарят за района. 

Целият разговор с районния кмет на "Младост" Христо Христов е в прикаченото аудио.