/ netinfo
Осиновените кучета от общинския приют от началото на годината са 42
630 са бездомните кучета по варненските улици, а уличните котки - 2008. Това е показало преброяване през миналата година, поръчано от общината, съобщи в предаването „Зала Пленарна” по Дарик зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов, според когото безпризорните животни са много повече. Макар че се вземат всички законови мерки за ограничаване на популацията им, техният брой не спира да расте, призна той.
 
„Големият им брой се дължи на хората, които подхождат безотговорно и емоционално, когато си вземат любимец. При първите трудности по отглеждането им те решават да изоставят животното и да го изхвърлят на улицата. Този процес продължава. Изоставят се здрави животни, които не са кастрирани и се размножават”, коментира Иванов.

Тодор Иванов
netinfo

Той припомни, че всеки, който не държи да има породисто куче, може да осинови животно от общинския приют в Каменар. От началото на годината досега нови стопани там са намерили 42 кучета.

Драстично намаляват нарушенията при паркиране в морската градина, съобщи още зам.-кметът. Докато през миналата година са издадени 2001 глоби по фиш и 25 акта, за същия период на тази установените нарушения са 255, или осем пъти по-малко, пресметна Иванов.
„Варненци най-после разбраха, че морската градина е парк и не може да има коли там. Лошото е, че този вид нарушения при паркиране не намаляват в града. За миналата година има 5651, а през тази са 6944. Това пречи на гражданите, на майките с колички, на хората с увреждания. Вярно е, че не навсякъде има места за паркиране, но трябва законът да се спазва. Много варненци предпочитат да платят глоба, отколкото да паркират на платен паркинг”, посочи зам.-кметът по сигурността.

Най-много нарушения при паркиране има в центъра на града – в „Одесос” и „Приморски”, в кварталите пък се паркира в зелените площи, добави той.

Тодор Иванов увери, че работата по изграждане на Синята зона в града продължава. Обществената поръчки за централизирана система за управление на паркирането е приключила, предстоят още 3. Според него най-оптимистичният вариант е тя да стартира в края на есента, ако няма утежняващи обстоятелства. По-реалистично обаче е това да стане през пролетта, или в средата на следващата година.
 
Джебчийските кражби във Варна не се увеличават и няма сигнали за драстични посегателства. Това се дължи на системата за видеонаблюдение и на добрата работа на полицията, посочи зам.-кметът.

„Стремим се да предотвратяваме всички заплахи, свързани с международното положение. Тази година нещата не са по-различни, но мерките са по-засилени. Разчитаме и на самосъзнанието на гражданите да сигнализират, когато забележат проблем. Не бива да проявяваме бездушие. Трябва да имаме съпричастност към сигурността”, каза още Тодор Иванов.