Забраниха движението на животни във Варненско и още 4 области
Забраниха движението на животни във Варненско и още 4 области / Sofia photo agency

Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) наложи забрана върху движението на животни и храни от животински произход в областите Бургас, Варна, Шумен, Ямбол и Сливен. Мерките се налагат заради потвърдения случай на болестта шап при отстреляно диво прасе в землището на с. Кости, Бургаска област. Забраната е в сила от 7 януари, съобразно решение на Европейската комисия, и ще бъде в сила до 28 февруари.

В решението от обхвата на карантината е изключена Хасковска област, но въпреки това и там НВМС предприе превантивни мерки, като възстанови дезинфекцията на преминаващите превозни средства на ГКПП „Капитан Андреево". Дезинфекция ще се прави и на ГКПП „Лесово" и ГКПП „Малко Търново", както и в района около огнището на болестта.

В областите Варна, Шумен, Ямбол и Сливен е разрешено единствено движението на животни за незабавно клане, но при изключително строги мерки. Транспортирането им до кланиците ще се извършва в пломбирани от официалния ветеринарен лекар транспортни средства. Непосредствено преди клането ще се извършва клиничен преглед за доказване отсъствието на признаци на болестта. Въведена е специална маркировка, която да не позволява добитата продукция да излиза извън посочените области.

Към момента няма информация за признаци на заболяването при домашни животни. В община Царево вече се взимат проби, които ще бъдат изследвани в референтната лаборатория към НВМС в София. На терен работят 7 екипа от по четирима висококвалифицирани ветеринарни лекари. Вчера бяха взети около 1 000 проби, а резултатите се очаква да бъдат готови в началото на следващата седмица.

На 11 и 12 януари 2011 г. в Брюксел ще заседава Постоянният комитет по здравеопазване на животните към Европейската комисия. На заседанието ще бъдат обсъдени и коригирани в зависимост от развитието на ситуацията предприетите от НВМС мерки. България ще бъде посетена и от мисия на ЕС, която ще се запознае на място с реакцията на ветеринарните власти.