Ветроходна регата възражда водомоторните спортове във Варна
Ветроходна регата възражда водомоторните спортове във Варна / netinfo
Изграждането на трасето на Baja Rappnоgi Xtreme - ветроходна регата, състезание с моторни лодки и джетове, започва до Втора буна днес в 16 часа. Трасето ще бъде изградено по европейски състезателен стандарт. 8 комплекта купи ще бъдат раздадени в отделните спортове и класове, а наградният фонд е около 30 000 лева. Организаторите очакват повишен интерес от страна на любители и професоналисти.

Целта на Baja Rappnоgi Xtreme е възраждането на водомоторните спортове в град Варна. Събитието ще постави началото на една традиция в спортния живот по българското черноморие. Амбицията на организаторите е спечелването на домакинство на първенства от европейски и световен ранг.

Състезанието ще се проведе на 22 август, като ще бъде разделено на 4 етапа. Всеки етап ще включва състезания в обявените в Регламента класове. Първият етап е стартът на ветроходната регата, който е предвиден за 11 ч. с маршрут Варна - Златни пясъци - Албена и обратно с финал отново във Варна.

Следва втори етап - гонкa с моторни лодки и джетове в клас Супер джет с начален час 11:30 ч. с маршрут Варна - к.к. Св. Св. Константин и Елена - Варна. Траекторията на плаване за всички състезания ще бъде маркирана с GPS контролни точки и следена от съдийски състав, който ще съблюдава и за спазването на регламента.

Третият етап ще бъде съревнование в затворено скоростно трасе с джетове за любители от класове Супер джет и Джет Ски с начало съответно 14 ч. за Супер джет и 14:35 ч. за Джет ски. Четвъртият етап е волна програма с включени предварително зададени задължителни елементи и свободно съчетание за същите класове. Местоположението на етапа е подбрано, така че аудиторията от бреговата ивица да проследи атрактивното представяне на състезателите.

Финалът на събитието е предвиден за 17 ч., а в 17:30 ч. ще бъдат наградени победителите в състезанията с моторни лодки и джетове. Награждаването на призьорите във ветроходната регата ще бъде преди началото на финалното парти в 23 часа.

Поради провеждането на регатата и фестивала Bridge Your Way ще бъде ограничено движението на МПС на крайбрежната алея от 7 часа на 21 август до 9 часа на 23 август, съобщават организаторите. По алеята ще се движи влакче, което ще осигурява връзка между отделните зони. Всички автомобили, паркирани в участъка Рибарски плаж - Първа буна, ще бъдат репатрирани.