Варненски ученици с благотворителна кауза: “Да спасим Рожен”
Варненски ученици с благотворителна кауза: “Да спасим Рожен” / БГНЕС, архив

“Искаме живот за науката и успехи за бъдещето” - това са думите на варненски младежи, решили да организират концерт и с приходите от него да помогнат на обсерваторията в Рожен. Те са все още ученици и са обединени от интереса си към астрономията.

Разбирайки, че обсерваторията може да бъде затворена, решават да не стоят безучастно, а да направят всичко по силите си, за да помогнат. Така започват да търсят съмишленици, с които да се борят за каузата. Не след дълго получават потвърждение от редица танцови и музикални състави, които са решили да подкрепят идеята. Сред тях са: танцовите школи на “The Center”, Криейтърс, групите: “Шепот”, “AXEZ”, звездата от “Х фактор” - Мишел и други артисти и танцови школи от града. Така младите организатори успяват да съберат достатъчно изпълнители за грандиозен концерт в Летния театър.

„Обсерваторията в Рожен е важна не само за страната ни, но и за целия свят. Ще бъде жалко да бъде закрита. Да, това е работа на държавата. Ние не сме длъжни да помагаме, но ще бъде жалко, ако си отиде просто така. Тя е най-голямата в Югоизточна Европа. Освен това, астрономията е бъдещето“, коментира пред Дарик един от организаторите на концерта Доротея Николаева.

С организацията на концерта са се заели около 15 ученика от различни варненски училища. Всеки, който иска да подкрепи каузата, може да посети благотворителния концерт "Да спасим Рожен" в Летния театър на 15 юни от 19:30.