/ iStock/Getty Images
Новата услуга, наречена БиблиоМат, на Регионалната библиотека във Варна, бе представена днес официално от директора на културната институция Радка Калчева. Проектът е реализиран със съдействието на посланика на библиотеките - евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев, който бе сред гостите на тържеството. Събитието уважи и депутатът Емилия Милкова, която е дългогодишен директор на културната институция.

Чрез БиблиоМат читателите ще имат достъп до заявените от тях книги по всяко време на денонощието, през работни и почивни дни, без да влизат в библиотеката, обясни Калчева. По думите й това става възможно чрез поставените до входа на сградата кутии, снабдени с електронна ключалка с код. Желаната литература може да бъде поръчана по електронен път. През следващия работен ден читателят ще получи отговор, в който ще са посочени номерът на клетката и кодът за достъп. След това подалият заявката ще има на разположение 48 часа, за да отиде и вземе своите книги.

Такава услуга се предоставя за пръв път в страната, посочи Калчева. По думите й от БиблиоМат могат да се възползват едновременно 9 души. Ако има интерес към услугата, обхватът й може да бъде разширен.

Въвеждането на БиблиоМат е част от стремежа на библиотеката да бъде максимално гъвкава и отворена към нуждите на читателите, допълни Калчева. Услугата позволява безконтактен обмен на книги, което е особено полезно в пандемична обстановка. От културната институция отчетоха още, че през последните месеци броят на читателите, които предпочитат комуникацията по електронен път е нараснал рязко. Новата услуга може да се ползва от всеки, без значение от електронното устройство, което ползва.
БТА