Варна приема най-доброто от световната анимация
Варна приема най-доброто от световната анимация / снимки: varnafest.org

От днес до неделя Варна ще е домакин на 12-тото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Ще бъде продължена традицията морската столица да събира елита на анимационното изкуство и така да подпомага развитието на анимацията в национален и международен мащаб.

Филмите

Само в конкурсната програма на форума ще бъдат показани 106 заглавия, представящи най-доброто от световната анимация. Ще видим студентски филми, детски и телевизионни серии, късометражно и пълнометражно кино в надпревара за 11-те отличия на варненския фестивал. Девет български заглавия ще се борят равностойно със своите международни конкуренти.

Във Варна идва най-доброто от световната реколта анимационни филми. 90 на сто от наградените филми на фестивалите в Отава и Хирошима ще бъдат показани във Варна, отбеляза фестивалният координатор Силвия Ивановa. Тя разкри още, че селекционната комисия е изгледала над 1000 филма.

Извънконкурсната програма

Организаторите са подготвили и богата извънконкурсна програма - представяне на училища по анимация от България и света, анимационна ретроспектива, гост програми с португалско кино, представяне на млади таланти от Централна и Източна Европа, представяне на немски анимационен проект със социален характер и презентиране на руския фестивал-практикум "Кинопроба".

Разнообразна панорама с 20 филма от цял свят ще покаже заглавията, които за малко не са успели да влязат в конкурса. За малките зрители ще има специална разширена програма - Българска детска панорама. Любители на анимацията, студенти и млади професионалисти ще могат да надникнат зад кулисите на анимационния процес с помощта на разнообразни лекции и работилници.

Четири са пълнометражните заглавия, които събират филми за малки и големи(16+). Многократно награждавани на най-големите световни форуми, това са премиери за българския зрител, които не могат да се видят другаде.

Специално са организирани и две детски работилници. Едната ще се проведе в залите на галерия "Графит". Тази година малчуганите ще работят с пластилин и глина и ще снимат в обем. Ателие за анимационно кино ще се състои във Франкофонския център Варна. Филмите на малките участници ще направят своята премиера на церемонията по закриване на фестивала на 11 септември в 19.00 часа.

Филмите от конкурсната програма са с български субтитри, а детската програма е специално озвучена на български език.

Журито - без председател

Филмите ще бъдат оценявани от 5-членно международно жури, което няма да има председател, за да е по-демократично, обясниха организаторите. Ще журират Жорж Сифианос /Франция/, Шпела Чадеж /Словения/, Моника Кучниецка /Полша/, Едмундс Янсонс /Латвия/. Единственият българин в журито ще е университетският преподавател доц. Ивo Драганов (в средата на снимката долу) .

Варна приема найдоброто от световната анимация
netinfo

„В моите очи това е един от най-слънчевите фестивали, които познавам. В него няма никакво напрежение, за разлика от останалите, кой ще бъде награден. На много фестивали наградите даже ги разглеждат като присъда, а е не като награда и радост. Тук всички се радват. Наистина един много голям празник за окото и душата, надявам се, за децата и гражданите на Варна", отбеляза доц. Драганов.

Гости на фестивала ще са едни от най-големите имена в съвременната анимация. Към феста се очаква да се присъединят над 30 автори с техните произведения.

„Анимационното изкуство е изкуство на бъдещето. Виждате какво чудо е визията. Децата са нашата основна цел. Не бива да се уморяваме ежесекундно, ежедневно, да правим всичко възможно да поддържаме у тях въобще начина на гледане на кино, начина на мислене, визията. Защото бъдещето е на мислещите хора", изтъкна директорът на фестивала Анри Кулев.

Официалното откриване на Световния фестивал на анимационния филм е тази вечер от 19.00 часа в Зала 1 на ФКЦ. Зрителите ще могат да гледат първата конкурсна програма от късометражна анимация.

Преди това последователно ще бъдат открити три експозиции - изложба с живопис на Иван Андонов (Галерия "Графит"), изложба полски плакат и изложба на белгийски детски комикс (ФКЦ).

Билетите за прожекциите от конкурсната програма в Зала 1 на ФКЦ ще са с цена 6 лева. За деца под 7 години, за пенсионери и хора в неравностойно положение входът ще е 4 лева. Безплатни ще са прожекциите в Зала 2 и за панорамите „Българска анимация за деца" и „Най-доброто от света на анимацията" в Зала 1.

Пълната програма на Световния фестивал на анимационния филм можете д а откриете ТУК.