/ Thinkstock/Getty Images
Към края на 2019 г. те са 142 във Варна

Варна е на първо място по брой на приемни семейства в страната, като към края на 2019 г. те са 142, а общият брой на децата, преминали през услугата, е 171, съобщиха от дирекция "Социални дейности" в Община Варна.

В подкрепа на процеса за деинституционализация на социалните услуги за деца и младежи се реализират два проекта, чието изпълнение ще продължи и през настоящата година.

От началото на януари 2015 г. Община Варна е партньор на  Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане в изпълнението на проект „Приеми ме 2015“, финансиран от ОП “Развитие на човешките ресурси”. Целта е създаване на устойчив модел за развитие на заместваща семейна грижа за деца, настанени в специализирани институции, и на деца в риск от изоставяне.

При предоставянето на социалната услуга „Приемна грижа”, Община Варна осигурява финансова подкрепа на децата, настанени в приемни семейства на нейната територия, чрез изплащане на месечни средства. Те се определят спрямо гарантирания минимален доход , определен за страната и в зависимост от възрастта на конкретното дете.

Вторият проект „Общностен център за деца и семейства“, който  е със срок на изпълнение до 31.12.2020 г., финансира изпълнението на 6 услуги за деца с и без увреждания. Основната цел е превенция на социалното изключване, чрез предоставяне на интегрирани услуги за подкрепа на деца от 0 до 7 години и техните семейства, а до настоящия момент услугите са ползвани от  2 637 деца.