Варна избира местна власт и казва за или против електронното гласуване
Варна избира местна власт и казва за или против електронното гласуване / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изборният ден във Варна е започнал нормално, като към момента няма подадени жалби за съществени нарушения. Това съобщи говорителят на ОИК Варна Велин Жеков. Всички изборни секции са в почти пълен състав.

"Политическите партии са подали заявления за замяна на места, където липсват по 1-2 души и съвсем скоро всички секции ще бъдат в пълен състав", увери Жеков.

Десет кандидати, между които две дами, ще се борят за кметския пост във Варна на местните избори в морската столица. 48 са претендентите за районни кметове, а малко над 800 - за общински съветници. Вотът в града ще се изразява чрез бюлетини за избор на кмет на община, кмет на район, общински съветници и за национален референдум. В селата, вместо за кмет на район, ще се гласува за кмет на кметство. Не е задължително да се гласува с всички бюлетини.

Бюлетината за общински съветници ще бъде с дължина около 60 см, а за кмет и кметове на райони - около 25 см. Около 3500 души ще бъдат ангажирани в деня на вота. За охраната на Общинската избирателна комисия са ангажирани 63 полицейски служители. Откритите секции на територията на Община Варна са 396 и една подвижна СИК за кметство Тополи.

В деня на кметските избори продажбата на алкохол във Варна е забранена. Изключение ще се прави за тези, които провеждат организирани тържества. В изборния ден се забранява провеждането на масови прояви, при които съществуват предпоставки за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението.

Имащите право на глас в община Варна на местните избори са малко под 300 000 души.