В Аспарухово ще протестират две години след потопа
В Аспарухово ще протестират две години след потопа / БГНЕС, архив
Организатор на протеста в "Аспарухово": Две години след потопа само празни обещания
87741
Организатор на протеста в "Аспарухово": Две години след потопа само празни обещания
  • Организатор на протеста в "Аспарухово": Две години след потопа само празни обещания

Втората годишнина от наводнението във варненския квартал „Аспарухово”, при което загинаха 13 души, ще бъде отбелязана с протест. Той е насрочен за 11 часа днес. Митинг-шествието е под надслов "Две години ЗАБРАВЕНИ!", а негови инициатори са жители на квартала.

Целта на този протест е да изискваме от общинската власт конкретни срокове за действия за изграждането на деретата и превръщането им в охранителни канали. Вече две години след потопа нищо не се е променило, заяви пред Дарик организаторът на демонстрацията и жител на „Аспарухово“ Николай Иванов.

„Вече мина прекалено много време, в което можеха да се случат много неща, които да успокоят живота на хората. Вместо това ни бяха пробутвани само лъжи и празни обещания. Забравени сме от хората, които бяха тук след трагичната вечер. Забравени сме от институциите, от местната власт, от всички, от които зависи деретата да бъдат укрепени. И така вече две години нищо“, коментира Николай.

Основното искане на недоволните жители на „Аспарухово“ е деретата да бъдат изградени и превърнати в охранителни канали, а местната власт да ги информира постоянно какво се случва и дали се работи.

„След края на изборите има едно пълно, тотално мълчание. Ние сме в абсолютно неведение, целият квартал. Всеки ходи, задава въпроси, пуска жалби, искания, на което се отговаря с празни обещания. Този път искаме конкретни срокове. Да излезе някой от общината и да ни даде конкретни срокове. По-нататък ще искаме и оставки, ако поетите ангажименти не бъдат изпълнени“, обясни варненецът.

Ако общината продължи да губи време, парите по фонд „Солидарност“ за изграждане на деретата могат да бъдат загубени, изрази опасение Николай Иванов.

„Аз живея до едно от деретата – на ул. „Моряшка“. При последния порой, който се изля, то започна да се пълни. А, ако се заредят дъждове както преди две години....? Това означава, че трагедията е на път да се повтори“, добави той.

Макар че от БСП обявиха, че ще се включат в протеста, организаторите му твърдят категорично, че той е надпартиен.

„Протестът не е ангажиран политически по никакъв начин. Не сме свързани с никаква политическа партия. Излизаме като граждани, за да поискаме правото си да живеем без страх“, посочи Николай.

Началото на протеста е в 11 ч., а сборният пункт е на улица „Моряшка”, която беше една от най-засегнатите от потопа през 2014 година.

Какво още каза Николай Иванов пред Дарик, чуйте в звуковия файл