Уникален спектакъл представя живота на цирковите артисти
Уникален спектакъл представя живота на цирковите артисти / netinfo

Живота на цирковите артисти на и извън сцената ще представи спектакълът „Але, хоп – по високо опъната тел“ на режисьора Неда Соколовска. Той е продукция на студио за документални филми „Vox populi” и може да бъде видян тази вечер в 21:15 часа в Кукления театър.

Идеята за него се заражда преди две години, когато Неда Соколовска става зрител на представление на цирк "Ориент". Това, което я впечатлява, е средната възраст на артистите - около 50 години. Тогава тя си задава въпроса защо няма млади на манежа. Особено впечатлена режисьорката остава от изпълнението на 60-годишната Стела Кондова, която успява да премине няколко метра по опъната тел, с вързани очи и човек на раменете. Именно тогава се ражда идеята за „Але, хоп – по високо опъната тел“.

"Але, хоп“ e първата фраза в цирковия речник – тя означава момента на върховно съсредоточение и готовност, след който следва полетът, скокът, вълшебството. „Але хоп“ отбелязва края на приготовлението и началото на демонстрацията  – между тези две фази е заключен целият цикъл на живеене в цирка.

Неда Соколовска получава съгласието на директора на цирка да направи документален театър и точно преди година проектът е одобрен. В продължение на няколко дни актьорите живеят в цирка и записват всичко, на което стават свидетели. Натрупаният материал се превръща в драматургия.

В "Але, хоп" публиката се движи по време на представлението, а сцените са четири.

"Публиката изпуска едно, но вижда друго - както е и в живота", коментира режисьорът.

Спектакълът, в който има и циркови елементи, продължава два часа.