Ученици с кауза потанцуваха пред общината
Ученици с кауза потанцуваха пред общината / Дарик Варна

Петдесетина ученици потанцуваха пред общината във флашмоб, посветен на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица през 2015 г. На стълбите под кметския кабинет тийнейджърите показаха завидни танцувални умения, като се разкършиха под звуците на Rihanna и парчето We found love.

Паркираните пред общината лимузини на местните парламентаристи не попречиха на ентусиастите.Музикалното оформление бе осигурено от мини уредба, захранвана от акумулатор. Хореографията за танца пък бе дело на известния варненски танцьор Георги Гош Енчев (с червения каскет на снимката долу).

Ученици с кауза потанцуваха пред общината
netinfo

Мястото за танцувалния флашмоб не бе избрано случайно. По същото време общинските съветници се очакваше да гласуват кандидатурата на града за Европейска младежка столица. Идеята е подета от няколко младежки неправителствени организации.

Предложението вече е гласувано с пълно мнозинство от постоянната комисия „Младежки дейности и спорт" към Общинския съвет. При гласуване от страна на Общинския съвет, шансовете на града ни са големи, смятат представителите на младежките организации. Ако общинарите одобрят кандидатурата, документите ще бъдат изпратени до Европейския младежки форум, който ще ги разгледа и ще направи първо класиране на градовете. Ако Варна мине на това класиране, ще се изискват детайлно списание на програмата и дейностите през 2015. Един от основните акценти на кандидатурата е Младежкия фестивал Funcity, който тази година ще се проведе за втори път между 29 юни и 8 юли.

Флашмоб (от английски) в буквален превод означава „моментна тълпа" или „внезапна тълпа. Представлява предварително запланувана и организирана масова акция, в която голяма група хора се появяват внезапно на обществено място и в продължение на броени минути изпълнява някакво абсурдно действие, след което се разотиват също така внезапно, все едно нищо не се е случило. Участниците нито плащат, нито им се заплаща. Такива събития се организират обикновено чрез интернет, от социалните мрежи и в по-голямата си част хората не се познават помежду си.