Ученици от Игнатиево с гарантиран топъл обяд през зимата
Ученици от Игнатиево с гарантиран топъл обяд през зимата / снимки: Дарик Варна

През следващите няколко месеца 60 деца от Игнатиево ще имат гарантиран топъл и здравословен обяд в училище. Инициативата стартира днес и ще продължи 72 учебни дни. Храната се осигурява от БЧК, с партньорството на Община Аксаково и дирекция Социално подпомагане-Варна.

БЧК - Варна осигурява купони на стойност 2 лева за 60 деца от социално слаби семейства. Един лев доплаща училището от средствата по проект "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища чрез целодневна организация на учебния процес".

Проектът е част от стратегията за решаване на проблемите, свързани с обхващането на всички деца и ученици в училище, в това чичло и на тези от малцинствата, чрез осигуряване на топъл и качествен обяд. Целта е преодоляване на ниския стандарт на живот като фактор за нередовно посещаване на училище.

Ученици от Игнатиево с гарантиран топъл обяд през зимата
netinfo


Учениците, които ще получават безплатния обяд, са на възраст от 7 до 18 години. Подбрани са от комисия, като сред тях има деца от многодетни семейства с един или двама безработни родители, рискови деца и деца от приемни семейства. Освен избраните 60 деца, има и 30 резерви, които ще получават обяд вместо отсъстващите, отбеляза Маргарита Калчева - директор на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Игнатиево.

Дневното меню ще бъде разнообразно. Фирмата, която ще приготвя топлия обяд на малчуганите, има ангажимент всеки ден да осигурява супа, основно ястие, салата, пълнозърнест хляб и десерт, обясни  председателят на Общинския съвет на БЧК в Аксаково Елена Енчева.

Аксаково е петата варненска община, в която БЧК осигурява топъл обяд. Средствата хуманитарната организация събира основно чрез благотворителност.