Съветник се възмути: общината подпомага вдовицата на зърнен бос
Съветник се възмути: общината подпомага вдовицата на зърнен бос / Дарик Варна, архив

Общината раздава безпринципно пари на хора, които подават молби за помощ, без да има ясна методика и критерии, по които да се финансират само крайно нуждаещи се. Това мнение изрази на заседание на социалната комисия общинският съветник Григор Григоров. Той даде редица примери за безпринципно одобрени според него варненци от вътрешноведомствената общинска комисия.

Сред подалите молби за финансова помощ е вдовицата на убития бизнесмен Тинко Георгиев. Според Григоров е абсурдно общината да отпуска 500 лева на семейство с няколко хотела.

В случая става дума за запорирани сметки и жената не може да издържа детето си след смъртта на съпруга си, обясни председателят на комисията д-р Лидия Маринова.

В списъка попадат и хора, които са регистрирани в Бюрото по труда, но не желаят да работят, каза още Григоров. Той посочи и случай с кандидатстващи за помощ, чиито незаконни къщи в „Максуда” са били принудително разрушени.

„Със сигурност качеството на живот на тези хора в момента е по-добро, отколкото като са живяли в незаконните си къщи. Едно, че общината им намира къде да ги настани така, че да се чувстват по-добре, а на всичкото отгоре им дава и пари. Това нормално ли е?”, попита реторично съветникът.

На пръв поглед наистина има случаи, при които отпускането на помощ изглежда нередно, но когато човек се задълбочи в конкретния казус и го проучи в детайли, открива, че има основание да се помогне на тези хора, коментира Калина Пеева от комисията, която разглежда всеки от случаите.

След емоционални дебати съветниците гласуваха да бъдат отпуснати средства на всички предложени за одобрение. Те изразиха положително становище да се финансира дейността на сдружение „Алтруист”, което се занимава с превенция на насилието. От неправителствената организация искат дейността им да бъде част от социалната програма на общината. Центърът оказва помощ на бивши и настоящи затворници, тъй като те са най-ощетената част от обществото, обясни председателят на „Алтруист” Албена Димова.

Към момента няма предвидени пари за целта, но това може да стане евентуално при актуализация на бюджета, обясниха от социалната дирекция.