Съветник предлага да се обяви обществена поръчка за нови автомобили за администрацията
Съветник предлага да се обяви обществена поръчка за нови автомобили за администрацията / личен архив
Съветник предлага да се обяви обществена поръчка за нови автомобили за администрацията
91827
Съветник предлага да се обяви обществена поръчка за нови автомобили за администрацията
  • Съветник предлага да се обяви обществена поръчка за нови автомобили за администрацията

Председателят на Общинския съвет и кметът на Варна ходят на работа с личните си автомобили. За разлика обаче от хората на ръководни позиции, общинските служители, които изпълняват контролни функции, трябва да ползват служебни коли, защото работата им е свързана с тях. Автопаркът на общината обаче е в лошо състояние, а колите са морално и физически остарели. Това заяви пред Дарик общинският съветник Христо Атанасов (Земеделски народен съюз „Александър Стамболийски").

В интервю за предаването „Зала Пленарна" той обясни предложението, което направи преди на заседание на Общински съвет. Атанасов предлага да се обяви обществена поръчка за закупуване на нови автомобили за нуждите на общинските служители.

Варненски общинари се возели на стари и опасни коли

Според съветника всички автомобили, с които общинската администрация извършва контролни функции, често се чупят и са на ремонт. Това затруднява администрацията при изпълнение на контролната дейност.

Христо Атанасов ще внесе предложението си на заседание на ресорната общинска комисия. Според него общинският бюджет можа да поеме подобна обществена поръчка.

Община Варна е в стабилно финансово състояние, а бюджетът е балансиран. Това се вижда и от цифрите, посочи съветникът. Той оцени отиващата си година като успешна за Общинския съвет. По думите му, пропуските в местния парламент са част от пропуските в общинската администрация. „Който казва, че едното е отделно от другото, изключително тежко бърка. Затова не трябва да се работи в конфронтация, а в единомислие", категоричен бе Атанасов.

Предложенията за решения от администрацията трябва да бъдат юридически и икономически изпипани и законосъобразни. Работа на съветниците пък е да преглеждат всеки един документ и четат всички преписки, колкото и скучно да е това, изтъкна общинарят.

Предстоящите предсрочни парламентарни избори няма да разклатят варненската местна власт. Общинските съветници, които са кандидати за народни представители, нямат право на отпуск и трябва да работят, докато не бъдат избрани за депутати, уточни Христо Атанасов.

Общински съветник защити новия ПУП на квартал "Чайка"

Проблемът с ПУП-а на кв."Чайка" се крие в изработването на самия план, смята Атанасов. По негова информация част от участвалите в разработката експерти по градоустройство в един момент са се отказали от участие в нея. Старият план на квартала от 1968 г. пък дълго време не е бил намерен, но вече е открит в МРРБ и приложен към съдебните дела.

Трябва да се изчакат становищата на съда по частните дела. След това Общинският съвет трябва да се допита до експерти по градоустройство, за да бъдат разгледани пропуските, смята съветникът.

Целият разговор с Атанасов е в прикаченото аудио.