Съпругите на отвлечените моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания
Съпругите на отвлечените моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания / снимка: БГНЕС
Съпругите на отвлечениете моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания
19451
Съпругите на отвлечениете моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания
Съпругите на отвлечениете моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания
  • Съпругите на отвлечениете моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания
  • Съпругите на отвлечениете моряци: Бяхме наясно с риска от отвличания

Бяхме напълно наясно с рисковете от пиратски нападения в района на Аденския залив. Това заявиха пред Дарик съпругите на капитана на „Маласпина Касъл” Дарин Матеев и първия му помощник Николай Янчев. Анета Матеева и Петя Янчева няма да настояват мъжете им да се откажат от професията и ще ги оставят сами да вземат решение дали да се качат отново на кораб. 

Анета е разговаряла няколко пъти със съпруга си Дарин след освобождаването му. Тя все още е притеснена за него, докато корабът не пристигне на пристанището в Шри Ланка. Имаше моменти, в които бях загубила надежда. Особено в първите дни, когато не знаехме кой е жив и кой умрял, припомня си Анета.

За разлика от нея Петя твърди, че не е губила оптимизма си и е успяла да запази спокойствие. Новината за похитения кораб не я изненадала, тъй като била подготвена за опасностите в Аденския залив. Преди мъжът й да мине оттам, тя го помолила да й се обажда всеки ден. За последното двамата се чули 20 часа преди пиратската атака. След освобождаването на моряците Петя и Николай разговаряли няколко пъти по телефона. Помощник-капитанът отказал да й разкрие подробности за дните в плен.

Двете жени са изключително доволни от действията на компанията „Би нави” и българския й представител Цветан Гъдев по време на кризата. Реакцията на държавата обаче предпочитат да не коментират. Сами търсихме институциите за информация, разказва Анета.  

Външно министерство не ни оказа никаква морална подкрепа, добавя Петя. Тя е останала особено огорчена от изказване на говорителя Драговест Горанов. В първите дни на кризата той заявил, че държавата няма пари за откуп. Разбира се, че плащането е незаконно, но точно тогава не беше моментът за подобно изявление, тъй като всички бяхме с изострени нерви и по-чувствителни, смята Петя Янчева.

Какво още казаха Анета Матеева и Петя Янчева може да чуете в звуковите файлове.