Съдът отказа да екстрадира кюрд, преследван от турските власти
Съдът отказа да екстрадира кюрд, преследван от турските власти / Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд потвърди отказа  на Окръжния съд от началото на октомври тази година да екстрадира в Турция Рамазан Гьокалп, преследван от турските власти заради членство в Кюрдската работническа партия (ПКК).

31-годишният Гьокалп, който има статут на бежанец в Австрия, беше задържан на летището във Варна в края на август тази година с ЕЗА, поискана от турските съдебни власти. Там издирвали Рамазан заради членство в нелегалната терористична организация ПКК.

Според турските власти през 2004 година Рамазан участвал в лагер за политическо обучение за кадри на ПКК. Това обвинение застигнало младия Рамазан в Холандия през 2008 година и по-късно в Австрия. И двете европейски държави отказали да преследват и да екстрадират кюрда заради политическите му убеждения и опасността да бъде преследван заради тях  в родната Турция.

В края на август на основание ЕЗА Варненският окръжен съд задържа временно за 40 дни Рамазан Гьокалп и поиска от компетентните власти на Турция основанията за исканата екстрадиция. След получаването им на 7 октомври ВОС отказа да уважи искането на турската държава . Според първата съдебна инстанция Гьокалп има статут на бежанец в Австрия и връщането му в Турция би било нарушение на Женевската конвенция за бежанците. Съществува и риск от жестоко отношение към него и този извод е допълнително основание на съда да откаже екстрадицията на Рамазан.

Както първата, така и втората съдебна инстанция стигат до извода, че никоя държава, която е ратифицирала Конвенцията за защита на бежанците няма да експулсира или да върне по какъвто и да било начин бежанец до границата или територията, където са били застрашени животът или свободата му заради политическите му възгледи, раса или религия. Според двете съдебни инстанции именно политическата дейност на Гьокалп е причина за преследването му.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно и ще бъде изпратено на министъра на правосъдието.