Споразумение с Панама вади от затвора кап. Собаджиев?
Споразумение с Панама вади от затвора кап. Собаджиев? / Фейсбук

Възможно е до края на тази година варненският капитан Светлозар Собаджиев да се завърне у нас, ако Министерството на външните работи подпише споразумение за правна помощ с Панама. Това съобщи кап. Стоян Ангелов, който с помощта на свои колеги се бори за освобождаването на нашия сънародник.

Светлозар Собаджиев беше арестуван от панамските власти на 28 март миналата година в пристанището Кристобал, тъй като на управлявания от него кораб „Маас Трейдър” бяха открити 169 кг кокаин. След няколкодневни разпити целият екипаж на плаващия под холандски флаг съд беше освободен, с изключение на българина.

Заради голямата пренаселеност на панамските затвори, всички задържани в тях без присъда и обвинение, какъвто е и варненският моряк, могат да бъдат пуснати. За да реши проблема, правителството в Панама вече е започнало преговори за подписване на споразумения с държави, които имат свои граждани там, разкри кап. Ангелов.

Според директора на системата на затворите в Панама Анхел Калдерон чуждестранните затворници, особено тези, които участват в трафик на наркотици, могат да се възползват от този процес на репатриране, тъй като са задържани в отделения с максимална сигурност, които са най-пренаселени.

За пореден път варненските колеги на кап. Собаджиев изразиха своята увереност, че той е невинен.

„Нашата цел е да изкараме Светльо от затвора, тъй като той е невинен. Но дори и да не е, не може да има такова правораздаване – година и половина в затвор без дори да е разпитван“, посочи кап. Ангелов.

Той призова външно министерство да съдейства и да подпише споразумение за правна помощ с Панама. Според капитана Светлозар Собаджиев най-вероятно е станал жертва на общия бизнес с наркотици на няколко души от екипажа, а немската компания – собственик на кораба, е манипулирала показанията, за да освободи кораба от задържане.

Въпреки че е плавал под холандски флаг, страната все още не е уведомена за ареста на моряка, разкриха още колегите му.