След актуализацията: Бюджетът на Варна набъбна с 10 милиона лева
След актуализацията: Бюджетът на Варна набъбна с 10 милиона лева / снимки: Дарик Варна

Бюджетът на Община Варна за тази година се увеличава с малко над 10 милиона лева и става 253 870 000 лева, като това стана с актуализацията, приета от комисията „Финанси и бюджет" към местния парламент.

Първоначално бюджетът бе в размер на 243 700 000 лева. Увеличението от 4 % се дължи на по-голяма събираемост на данъците и по-големи трансфери от държавния бюджет, изтъкна председателят на финансово-бюджетната комисия Станислав Иванов (ГЕРБ).

След актуализацията Бюджетът на Варна набъбна с 10 милиона лева
netinfo


Актуализацията е изготвена на база изпълнението на бюджет'2016 за първите 9 месеца на годината, обясни шефът на финансовата дирекция Стефка Господинова.

Тя разкри, че увеличение от над 5 милиона лева има в приходите от имуществени данъци, като най-голям ръст има при данъка върху превозните средства и данъка върху недвижимите имоти. За първи път от няколко години насам се отчита преизпълнение на заложените приходи от туристически данък, отбеляза Господинова.

След актуализацията Бюджетът на Варна набъбна с 10 милиона лева
netinfo

Според Борислав Гуцанов (БСП) по-големите приходи от туристически данък се дължат на силния сезон. Въпреки това той поздрави администрацията за увеличението на бюджетната маркорамка, но отправи критики за закъснялата, според него, актуализация.

Закъснението има разумен отговор и той е, че средствата по фонд „Солидарност" за изграждане на охранителните канали в "Аспарухово" постъпиха след средата на ноември, обясни общинският председател Тодор Балабанов. Той изрази надежда, че отчетът за изпълнението на бюджета за тази година ще бъде внесен от администрацията за разглеждане в Общинския съвет преди да бъде приет бюджетът за следващата година.