Шефът на Света Анна: Не сме бутикова болница, няма как да прогнозираме спешните случаи
Шефът на Света Анна: Не сме бутикова болница, няма как да прогнозираме спешните случаи / Дарик Варна, архив
Варненската болница "Света Анна"
61935
Варненската болница "Света Анна"
  • Варненската болница "Света Анна"

Ситуацията с драстично занижените прогнозни обеми за болничната помощ за варненската болница „Света Анна" е аналогична със софийската болница за спешна медицина „Пирогов". Това заяви за Дарик изпълнителният директор на варненското здравно заведение д-р Веселин Николов. По думите му над 20 на сто е орязването на реалните финанси на болница "СВета Анна", като засегнати ще бъдат почти всички клинични пътеки.

Няма как да се направи прогнозиране за една спешна болница, която по закон е задължена денонощно да обслужва спешните случаи, смята шефът на болница „Света Анна", която обслужва всички, нуждаещи се от спешна помощ в региона. „Не можем непрекъснато да се молим „Дайте ни пари", защото тази дейност е свършена, изработена е. В същото време законът ни задължава да се занимаваме с тази дейност", отбеляза директорът на бившата Окръжна болница.

Ние не сме от тия бутикови болници, които имат спящи структури. В града има примерно 5 хирургии, ама нашата хирургия е тази, която работи по спешност. Има едни бутикови хирургии, по разни квартали и насам-натам, които могат да си прогнозират колко болни ще приемат и изпишат. Докато при нас всеки, който дойде и има нужда, трябва да бъде приет", коментира шефът на болница "Света Анна".

Обясненията на Здравната каса за въведените лимити д-р Веселин Николов определи като „някаква мъглявина от думи" и „безумия, които не правят добро впечатление на нормално мислещите хора".

Шефът на болница „Света Анна" заяви още, че ще подкрепи исканията на колегите си от страната, поискали оставката на шефа на Здравната каса. „Аз по принцип мразя нелогичните неща. Това, което си изсипва върху нас, е нещо нелогично. Явно човекът няма тази компетентност да ръководи такава структура. Така че ги подкрепям", мотивира се д-р Николов (цялото интервю с него можете да откриете в аудио зоната).

Преди дни ръководството и лекарите от „Пирогов" скочиха срещу драстично занижените прогнозните обеми за болничната помощ за тази година. От софийската болница поискаха и оставката на шефа на Здравната каса Пламен Цеков.

Срещу лимитите, които Касата налага, се обявиха и от варненската болница „Света Марина". Здравната каса планира да източи над 9 милиона лева от там, алармираха от лечебното заведение, като отказаха да подпишат предложените от Регионалната здравноосигурителна каса проекти на допълнителни споразумения за уреждане финансирането на лечебната дейност, извършвана от болницата през тази година. Според ръководството на болница „Света Марина" недофинансирането на нейната дейност би означавало над 10 хиляди здравноосигурени български граждани да бъдат лишени от достъп до качествена и високотехнологична медицинска помощ.

В писмо на здравния министър в оставка Десислава Атанасова до Касата бе препоръчано спешно да бъдат предприети мерки за безпрепятственото функциониране на болниците. Според министър Атанасова Постъпващата в здравното министерство информация за драстично занижаване на прогнозните обеми за изпълнение на болничната помощ за 2013 г. поставяла под заплаха националната сигурност на страната.

Варненските лекари ще поискат оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков на протест този четвъртък. Медиците ще изразят недоволството си от методиките на касата, пречещи според тях на нормалното функциониране на лечебните заведения. Медиците ще протестират от 16:00 часа на 28-ми февруари пред сградата на Здравната каса във Варна.