Здравната каса планира да източи милиони от „Света Марина, алармират от болницата
Здравната каса планира да източи милиони от „Света Марина, алармират от болницата / Дарик Варна, архив

Здравната каса планира да източи над 9 милиона лева от варненската болница „Света Марина", заявиха от лечебното заведение в писмо до медиите във Варна. От там обясниха и какви са причините да не могат да подпишат предложените от Регионалната здравноосигурителна каса проекти на допълнителни споразумения за уреждане финансирането на лечебната дейност, извършвана от болницата през тази година съответно по клинични пътеки и клинични процедури.

Във въпросните споразумения е посочен максимален брой извършвани дейности от лечебното заведение, което е недопустимо съгласно чл. 55, ал. 3, т. 5 от Закона за здравното осигуряване. Съгласно тези споразумения Здравната каса едностранно определя годишен прогнозен план за обем на дейност и стойност на разходите, разпределени по месеци и тримесечия, като изрично е посочено, че заплащането на извършената медицинска дейност ще става в рамките на така определените месечни и тримесечни обеми.

Посочените в допълнителните споразумения обеми за болница „Света Марина" са изключително ниски и още от сега е ясно, че те ще бъдат надхвърлени. Има определени клинични пътеки, при които лечебното заведение, с дейността си само през ануари, е изпълнило определения обем за цялата 2013 г.

Ако ръководството на болницата подпише въпросните допълнителни споразумения, това би означавало съзнателно да сключи неизгодна сделка, от която е пределно ясно, че ще произлезе значителна вреда за търговското дружество в размер на милиони левове. МБАЛ „Света Марина" ЕАД е най-голямата лечебно-диагностична структура в Източна България и недофинансирането на нейната дейност би означавало над 10 хиляди здравноосигурени български граждани да бъдат лишени от достъп до качествена и високотехнологична медицинска помощ, заявяват от ръководството.

Лекарите и целият медицински персонал се надяват варненската общественост да подкрепи справедливите им искания и за да се гарантира нормалното функциониране на лечебното заведение, Здравната каса да заплати в пълен обем реално извършената дейност в болницата.