Варненските лекари се вдигат на протест
Варненските лекари се вдигат на протест / Sofia Photo Agency, архив

Варненските лекари ще поискат оставката на директора на Националната здравноосигурителна каса д-р Пламен Цеков на протест този следобед. Това съобщи пред Дарик д-р Светлин Митев – председател на Българския лекарски съюз в морската столица. Медиците ще изразят недоволството си от методиките на касата, пречещи според тях на нормалното функциониране на лечебните заведения.

Варненските лекари настояват за отмяна на правилата за определяне на годишния прогнозен план за обем дейност и стойност на разходите за болнична медицинска помощ, както и за отпадане на правилата за определяне на регулативните стандарти за първичната и специализирана доболнична медицинска помощ.

Причина за протеста е и постановление на Здравната каса, с което се орязва обемът от дейности и стойност на разходите на здравните заведения, от което се получава недофинансиране на болниците. Лекарите не приемат и намаляването на броя на направленията с 20 процента.

Според д-р Митев проблемите трябва да бъдат решени от правителството в оставка. Според него то трябва да коригира постановлението, което озаконява методиките на касата и да върне тези от миналата година.

Медиците ще протестират от 16:00 часа пред сградата на Здравната каса във Варна.