Шахти спасяват новата настилка в центъра от повреда при дъжд
Шахти спасяват новата настилка в центъра от повреда при дъжд / DarikNews.bg, архив

Да се изградят хоризонтални отводнителни шахти по малките улички, перпендикулярни на централната „Княз Борис I, предлагат от екипа, работещ по проекта за нов пешеходен ринг. Тези улици са строени през 60-те години и нямат шахти. При обилен дъжд се наводняват и всичко се стича към централната част. Ако не се вземат мерки, дъждовните реки биха могли да повредят новата настилка там, предупреди арх. Десислава Борисова. Малките улички обаче не са включени към големия проект, което налага да се търси финансиране за поставяне на шахти от общинския бюджет. Отводняване липсвало и по „Шипка“.

За сметка на местната хазна ще бъдат и разходите по отстраняване на проблеми по големия шадраван пред Окръжния съд. Предстои ново оглеждане на съоръжението и изготвяне на количествено-стойностна сметка.

Грешките и нередностите при поставянето на настилката в центъра се дължат на забързване на работата на майсторите, тъй като са гонели поставен срок, обясни арх. Борисова. Освен това, пешеходната зона не е била затваряна за коли и преминаващи хора, което още повече е попречило на работата. За да се избегнат грешки, е взето решение да се направи мостра с всички детайли – пейки, осветление, шахти, дървета, срокът за която е изтекъл предната седмица. Закъснението на изпълнението Борисова обясни с обилните дъждове. В момента се пълнят цветарниците и започва озеленяване. Предстои комисия да огледа тази първа мострена част, след което работата да продължи.

Качеството на изпълнение на градинката зад Филиала е добро, увери архитектът. Там работата върви към приключване. Остава да се достави оборудване за шадравана и да се монтират две нови чешми на мястото на старите.

Арх. Борисова заяви, че в проекта е заложено през центъра да могат да минават тежки автомобили и обясни, че настилката е предвидена да издържи.