Налагат всички възможни глоби на фирмата, поставяща паветата на центъра
Налагат всички възможни глоби на фирмата, поставяща паветата на центъра / DarikNews.bg, архив

Договорът с фирмата „Зебра трафик”, която е изпълнител на централния пешеходен ринг във Варна, не може да бъде прекратен. На нея обаче ще й бъдат наложени всички санкции, които законът позволява, стана ясна от думите на кмета на града Иван Портних.

„Според договора фирмата може да бъде санкционира за неотстраними дефекти, но тази хипотеза няма да издържи в съда, защото в случая става въпрос за павета, които могат да бъдат пренаредени. Най-важното е да упражним абсолютен контрол и с всички законови средства те да бъдат принудени да изпълнят обекта така, както всички варненци искаме. Всеки варненец вижда какво е качеството сега и няма нужда да си голям специалист, за го видиш”, коментира градоначалникът.

До края на седмицата трябва да приключи пренареждането на мострения участък. Ако експертите от Обществения съвет по архитектура и развитие на територията останат доволни от работата, по същата технология ще бъде пренаредена и останалата част от първата отсечка.

Представител на немския завод, от който са поръчани клинкерните плочи, също ще пристигне във Варна и ще се запознае с начина на поставянето им.

„Клинкерът е изключително качествен, с максимална дебелина 52 мм и с показатели за водопроницаемост и удароустойчивост, които са по-високи от европейските стандарти. Няма сила, която да ме убеди, че за няколко месеца този качествен материал не може да бъде положен на отсечка от 215 метра”, добави още Иван Портних.