/ / iStock/Getty Images
Ръководството на най-старата варненска болница - Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Св.Анна“ разпространи писмо, с което отхвърля твърденията, че лечебното заведение е пред фалит.

Такова изказване бе направено на кръгла маса за проблемите на здравеопазването в региона, организирана на 13 февруари от партия „Продължаваме промяната“.

На форума д-р Ивайло Митковски посочи, че болницата „Св.Анна“ е в тежко финансово състояние, отделението по съдова хирургия не функционира, почти всички сестри от неврохирургията са подали молби за напускане, което ще доведе до затварянето и на тази клиника.

От управата на болницата днес посочиха, че такива твърдения са тенденциозни и безотговорни - както към тези над 1200 души, които работят в нея, така и към нейните партньори и стотиците болни, които всеки ден получават качествена медицинска грижа. „МБАЛ „Света Анна - Варна“ има необслужени задължения, както повечето работещи на високи обороти български болници и разплащанията се правят по неотложност.

Това обаче нито е пазена тайна, нито е проблем, по който ръководството на болницата не работи активно. От месеци големи български банки са в готовност да осигурят заем, с който МБАЛ „Света Анна“ да изведе на чисто финансовите си показатели и да заработи без задължения.

Дали и кога това ще се случи, ще реши държавата в лицето на Министерството на здравеопазването в качеството си на най-голям акционер и собственик на лечебното заведение“, се посочва в писмото.

От болницата уточняват, че тя работи на пълни обороти в денонощен режим на прием и лечение и поема над 90 процента от спешния травматизъм в Източна България. Всички работещи си получават възнагражденията по график.

Тенденциозни твърдения, всяващи съмнение в работоспособността на болницата, са проява на безотговорност и зле прикрити властови апетити, се казва още в писмото на управата на болница „Св.Анна“.
Мила Едрева, БТА