Руски войници от XVIII в. ще произвеждат ток край Суворово
Руски войници от XVIII в. ще произвеждат ток край Суворово / Руски център, ВСУ

Ветрогенератори, облечени като руски воини,  ще произвеждат зелена енергия край Суворово. Идеята е на студенти от Варненския Свободен университет, които изследват руските паметници на наша територия по проект „Русия в Сърцето на България”.

Докато търсели къде в страната ни има позабравени и неподдържани паметници на руските воини, младежите се натъкнали на мемориал в Суворово в памет на загиналите руски воини в Руско-турската война  от  1768-1774г. Мемориалният знак е поставен на чешма близо до ветрогенераторния парк – точно където се е провела една от битките между османлии и руски воини, предвождани от Александър Суворов.

Едно от проектните предложения, за които разказват студентите Денис Ангелов и Нели Ташкова,  е да се поставят силуети с униформите на руските войници от 18-ти век около суворовските ветрогенератори. Облеклата на войниците ще бъдат съвсем виртуални и ще се виждат през специален телескоп, поставен на определено място. Гледката, според проекта, наподобява поле с руски войници, които пазят околността.

Работният екип е разработил и ландшафтен план на центъра на Суворово, където да бъде ситуирана паметна плоча в чест на руските войни и конен паметник на бележития военачалник ген. Суворов.

Проектът „Русия в сърцето на България”, който е част от дейността на Руския център към Варненския свободен университет „Черноризец Храбър, е стартирал преди година. Студентите имат идея и да възстановят стара къща в с. Горско Ново село, Великотърновско, която е била щаб-квартира на руските военни части под командването на полковник Александър Александрович Пушкин, син на великия руски поет. В момента къщата, която е на повече от 200 години, е в окаяно състояние и служи за отглеждане на прасета.

Руският център към ВСУ е първият на Балканите и е съвместен проект с фонд "Русский Мир". Днес във висшето учебно заведение бе тържествено отбелязана четвъртата годишнина на центъра. За този кратък наглед период оттам са минали 600 ученици, проведени са 15 курса по руски език за граждани и 37 за студенти.

„Руският център е прекрачил границите на университета и вече е руски център на Варна”, сподели директорът му доц. д-р Галина Шамонина.