Рибари недоволни от засилени проверки, ИАРА прилагала закона стриктно
Рибари недоволни от засилени проверки, ИАРА прилагала закона стриктно / Дарик Варна, архив

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) е съставила 24 акта при проверки в акваторията на Черно море за последния месец. Това обяви заместник-министърът на земеделието и храните Свилен Костов на среща с рибари в Балчик. Срещата бе по повод обявения за днес протест от двете национални браншови организации - „Черноморски изгрев" и „БГ Фиш", които недоволстват от зачестилите контролни акции на ресорната агенция през последния месец.

На срещата присъстваха близо 30 рибари от черноморския регион, които настояват да бъде занижен контрола относно маломерния риболов. Те твърдят, че срещат неразбиране от страна на инспекторите от Агенцията. Заместник-министър Костов заяви, че служителите на ИАРА прилагат закона стриктно.

„Агенцията няма да допусне неравнопоставено третиране на рибарите. Основен принцип е спазването на законовите разпоредби. Рибарите могат да изготвят предложения относно санкциите при извършването на риболов, които да бъдат обсъдени и вкарани като промени в Закона за рибарството и аквакултурите", категоричен бе той. По думите му, държавата полага всички усилия, за да защити рибния бранш.

По време на срещата бе обсъдена и възможността квотата за улов на калкан да бъде увеличена. Заместник-министър Костов уточни, че единственият вариант е три последователни години да се извършват проучвателни изследвания за запазване на биомасата на калкана в Черно море. "Едва тогава има възможност страната ни да настоява за увеличение на квотата за улов на калкан", каза още той.

На срещата присъстваха изпълнителният директор на ИАРА Валентин Вълков и заместник-изпълнителният директор на агенцията Галин Николов.