/ Агенция „Митници“
Митничари на пункт Летище Варна откриха 20 литра наливен алкохол в пластмасови бутилки и 23 200 къса (1160 кутии) цигари в багаж на пътник за Лондон, български гражданин. Това съобщиха от Агенция "Митници".

Пътникът е спрян за проверка при обработката и предаването на чекирания багаж. Служители установили в багажа му недекларирани 1160 кутии цигари с български акцизен бандерол, както и 10 пластмасови бутилки с вместимост по два литра - пълни с етилов алкохол с характеристики на ракия. Недекларираните акцизни стоки са иззети. Срещу пътника е съставен акт за установеното административно нарушение и ще му бъде наложена глоба.

Агенция „Митници“

Това е най-голямото количество алкохол, установено в багаж на пътник на МП Летище Варна през тази година. Рекордното количество 53 520 къса (2676 кутии) цигари в пътнически багаж беше открито от митническите служители на пункта през месец октомври т.г. в багажа на български гражданин пътуващ за Хамбург.

Само от началото на месец август насам иззетите цигари от митническите служители на летището при проверки на пътници по международни линии са 267 520 къса (13 376 кутии), като количеството е по-голямо от задържаните цигари на МП Летище Варна през цялата предходна година. Иззетите цигари са предимно с български акцизен бандерол, но са пренасяни в нарушение на акцизното и митническо законодателство и вероятно с търговска цел заради по-високите им цени в други държави.