Проверките на данъчните  покачиха оборотите по Северното Черноморие
Проверките на данъчните покачиха оборотите по Северното Черноморие / снимка: Sofia photo agency, архив

Оборотите на над 1000 обекта по Северното Черноморие се покачиха в пъти след засиления контрол на НАП от началото на летния сезон, отчетоха от местната дирекция на приходната агенция.

7 198 проверки извършиха инспекторите по приходите от НАП Варна от средата на юни до края на август. По време на проверките са констатирани 1098 нарушения на данъчното законодателство. 376 акта са съставени за неиздаване на фискален бон, 624 за установена разлика в касовата наличност, а 81 от актовете са за други нарушения.

До 31 август съвместни екипи на НАП Варна и МВР са извършили 450 проверки по Северното Черноморие. Екипи следят за нелегална търговска дейност и извършват незабавни проверки при подаване на сигнали от служителите, осъществяващи дистанционно наблюдение на фискалните устройства и сигнали подадени от гражданите.

При проверките инспекторите на НАП Варна са открили 17 обекта, които осъществяват дейността си без касов апарат, за което на търговците са наложени санкции в размер до 10 000 лева. 16 търговски обекта са запечатани за срок от един месец, заради груби нарушения на данъчното и осигурителното законодателство.

Публичните изпълнители от НАП Варна са посетили и иззели паричните средства от касите на 85 обекта, като са внесли в бюджета 53 590 лева. Тази крайна мярка ще продължи да се прилага ежедневно, включително и след летния сезон, спрямо търговци с просрочени данъчни задължения, които имат възможност да изпълняват задълженията си към бюджета, но не го правят.

„При извършените повторни проверки на търговците, които имат съставени актове през летния сезон, се установява значителна промяна към доброволно спазване на данъчните закони. Ще продължим с дистанционното и физическото наблюдение на обектите, работещи целогодишно, за да проследим устойчива ли е тази промяна" заяви териториалният директор на НАП Варна Милена Колева.