/ Медицински университет Варна, архив
Очна болница във Варна може да стане най-модерната в България в рамките на една година, ако управлението й се поеме от Медицинския университет, коментира  интервю за Дарик ректорът на висшето учебно заведение проф. Красимир Иванов. Той добави, че е втрещен от „абсурдите, които приказват някои общински съветници”.

Очна болница ще има нов временен управител

„Какво лошо има един университет да инвестира в болничните структури? Какво значи общинско здравеопазване - в болница „Света Марина” да не се лекуват аборигени, нали се лекуват варненци, с какво по-малко е общинското здравеопазване там.

Собствеността на Медицинския университет е публично-държавна и с нея може да се разпорежда само Министерски съвет. Пълна глупост е всичко, което се изприказва за приватизация и че университетът може да прави каквото си иска със земята на Очна болница”.  

Проф. Красимир Иванов разкритикува досегашното управление на Очна болница, която е общинска собственост. „Най-големият капитал за една болница са хората, които работят в нея. Като изключим специалистите, всичко останало в Очна болница е трагично.

Д-р Руслан Тошев: Не чувствам вина за Очна болница

Собственикът и досегашният управител трябва да отговорят защо се стигна до тази морална разруха и апокалиптична картина. Студентите не желаят да учат там, защото им се повръща, като влязат в тоалетните. Хлебарки, мръсотия, смрад - може да е вехто, но е недопустимо да е мръсно”.

Над 1800 чужденци от 48 държави се обучават в Медицинския университет във Варна, като за следващата година трима кандидат-студенти ще се състезават за едно място. При българските кандидати конкуренцията ще е още по-голяма и 10 души ще борят за едно място. 

1 милион лекари не достигат в Европа, а университети на Стария континент приемат 4 пъти по-малко първокурсници, добави проф. Иванов.