/ varnacouncil.bg
До една седмица започва обществен дебат за бъдещето на общинското здравно заведение
Проф. д-р Христина Групчева сменя д-р Руслан Тошев на поста управител на Специализирана болница по очни болести за активно лечение във Варна. Това реши Общинският съвет на извънредно заседание.

Нов общински съветник положи клетва
 

Проф. Групчева, която има над 20 години стаж като офталмолог, ще изпълнява временно длъжността до провеждане на конкурс за избор на титулярен управител. Досега тя бе заместник-управител по медицинските дейности на Очна болница. Освен това е заместник-ректор и ръководител на Катедрата по очни болести и зрителни науки на Медицинския университет във Варна.

Сградата на Очна болница е опасна за пациентите, алармират лекари

С решение на общинските съветници като контрольор на общинското здравно заведение бе освободен Николай Недялков. Д-р Руслан Тошев бе управител на Очна болница в продължение на 10 години. Той реши да се оттегли от поста заради възникналото напрежение в лечебното заведение.

Д-р Руслан Тошев: Не чувствам вина за Очна болница

Борислав Гуцанов допусна, че напускането на д-р Тошев като управител на болницата може да е станало заради вътрешно партийни противоречия в ГЕРБ. Председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент Марица Гърдева го контрира, че такива противоречия няма. 

„Действаме като пожарна команда в последния момент”, заяви съветникът от ДСБ д-р Ивайло Митковски. Той изтъкна, че никой не е обърнал внимание на проблемите в Очна болница до груповото подаване на оставки от лекари в лечебното заведение.  

По време на общинското заседание стана ясно, че всички лекари, които подадоха оставки заради напрежението в Очна болница, са оттеглили молбите си в петък.

Лекари масово напускат Очната болница във Варна

„Последният мохикан хвърли оставка, вероятно под натиск”. Така съветникът от НФСБ Димитър Карбов коментира напускането на д-р Руслан Тошев. Според Карбов към Очна болница може да има инвестиционен интерес, тъй като се намира на терен от 5 декара на топ място във Варна. „С днешното решение погребваме Очна болница, за съжаление”, каза още съветникът от НФСБ. 

„Варненци не се интересуват дали Очна болница е общинска или държавна, стига да лекува добре”. Това пък каза д-р Янко Станев (СДС), който се обяви за промяна в модела на управление на двете общински болници.  Според д-р Станев и АГ болница може да премине към Медицинския университет във Варна и така ще се създаде един „медицински холдинг”.

До една седмица ще бъде насрочено заседание на комисията „Здравеопазване“, на което ще стартира дебат за бъдещето на Очна болница, обяви председателят на местния парламент Тодор Балабанов. Той увери, че дебатът ще бъде достатъчно прозрачен.

"Никой няма да допусне да има закриване на болници", категоричен бе общинският председател.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК