Очна болница Варна
Очна болница Варна / Теодоси Бялков, touchesofvarna.blogspot.com
Условията в Специализираната болница по очни болести за активно лечение във Варна в последните години стават все по-трагични. Базата на лечебното заведение е не само физически и морално остаряла, но и опасна за пациентите. Обстановката предизвиква отвращение заради липсата на възможност за поддържане на нужната персонална и обща хигиена. 

Това се посочва в отворено писмо на заместник-управителя проф. Христина Групчева и 14 лекари на трудов договор в болницата, както и от 11 специалисти и специализанти от Катедрата по очни болести и зрителни науки към Медицинския университет във Варна, чийто ръководител е проф. Групчева. Писмото е адресирано до комисията по здравеопазване към Общинския съвет и ще бъде разгледано на насроченото за 14.00 часа днес нейно заседание. 

В писмото се посочва още, че последният частичен ремонт на болницата е правен преди повече от 10 години. Освен това апаратурата за ежедневно ползване е амортизирана, в лошо техническо състояние, нарушава качеството на работа и отново крие опасности за незрящите пациенти. 

„Няма да спестим и проблемите с полуразрушените тавани, които водят до течове към подземния етаж, както и санирането с картонени плоскости на порутения покрив, развъдник на гълъби, гризачи и пълзящи насекоми, но сме сигурни, че сте наясно с тази ситуация”, пишат още очните лекари.

Освен това лечебното заведение загубило компетентни лекари и специалисти, които намерили изход в други структури или в чужбина.

Медиците предлагат и решение за изход от тежката ситуация – преминаване на лечебното заведение от база за обучение на Медицински университет-Варна в база на университета. Подобна стъпка ще доведе до подобряване на качеството на офталмологичната помощ, осигуряване на неотложната и спешна помощ, свързана с очното здраве, изграждане на уникален център за очна трансплантация и поемане на всички случаи, които в момента се лекуват в чужбина срещу много висока цена на услугата. 

На вниманието на общинските съветници е и Концепция за развитие на Специализирана болница по очни болести за активно лечение. Тя предвижда превръщане на Очна болница в елитен център по офталмология за болнично лечение, който да удовлетворя в най-пълна степен потребностите на населението от висококачествена планова и спешна стационарна помощ, да служи като база за обучение на студенти, специализанти и докторанти и за развитие на медицинската наука, както и да позволява научните достижения и разработки на академичния състав на Медицинския университет в областта на офталмологията да достигат до населението. 

Очна болница е създадена през 1980 г. от тогавашния ръководител на Катедрата по очни болести към МУ-Варна проф. д-р Никола Константинов. През 2000 г.  е преобразувана в общинско дружество и от тогава е база за обучение на университета. Въпреки тези тесни връзки между висшето учебно заведение и Очна болница, структурата на здравното заведение и формата й на собственост не позволяват университетът да я развие според потребностите и съществуващите възможности, се посочва в концепцията.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК