/ Теодоси Бялков, touchesofvarna.blogspot.com
Проблемът с Тубдиспансера трябва да се реши на държавно ниво, каза пред Дарик председателят на здравната комисия
Доц. Антоанета Цветкова
100918
Доц. Антоанета Цветкова
  • Доц. Антоанета Цветкова
Много е трудно Очна болница да оцелява в пазарната среда, в която се намира. Това заяви в предаването “Зала Пленарна” доц. Антоанета Цветкова, председател на комисията по здравеопазване към местния парламент.

Сградата на Очна болница е опасна за пациентите, алармират лекари

Общинското здравно заведение е в незавидно финансово и материално състояние, което стана повод лекарите там да алармират здравната комисия и предложат вариант за излизане от ситуацията.

„Усилията, които ще положим и продължаваме да полагаме като Община и Общински съвет, е да запазим и увеличим портфолиото с услуги, които предлага Очна болница, да бъде достъпна по отношение платежоспособността на пациентите”, добави доц. Цветкова. Тя уточни, че Очна болница покрива здравните нужди на пациенти от цяла Североизточна България.

Съветници притеснени: Очна болница се превръща във втори Тубдиспансер

Проблемът с Тубдиспансера трябва да се реши на държавно ниво. Вариантът със закриване и превръщането му в отделение към някоя от големите варненски болници минава през редица нормативни изисквания, сред които и за отходните води, посочи председателят на здравната комисия.

„Туберколозата, за съжаление, се завръща. Има увеличение на заболеваемостта и не можем  да се лишим от тази болница", категорична бе доц. Цветкова.

За първи път във Варна започва програма за хипотерапия на деца с увреждания

„Хипотерапия и рехабилитация на деца с увреждания и проблеми в развитието" е една от осемте нови здравни програми, които ще се реализират за първи път тази година от Община Варна. Програмата, при която основното средство е общуването с коне и езда, е на стойност 25 000 лева и в нея ще бъдат обхванати 60 деца. 

По общинската ин витро програма от 2015 до 2018 г. са отпуснати 503 000 лева. Кандидатствали са 219 двойки, като жените, станали майки с общинската финансова помощ е 35. Броят не родените деца е 40. До 2000 лева отпуска програмата за изследвания. Когато е доказано, че е необходима донорска клетка, помощта е 3500 лева, разкри шефът на комисията по здравеопазване.