/ www.varnacouncil.bg
Община Варна да подпомогне финансово Специализирана болница по очни болести за активно лечение. На общинското здравно заведение да бъдат отпуснати 93 505 лева за разплащане на част от просрочените задължения. Това реши комисията по здравеопазване към местния парламент. 

Идея: Във "Възраждане" правят спортна зала за тренировки

Към 31 декември Очна болница има 407 158 лева задължения, от които 333 125 лева просрочени. Здравното заведение не е в състояние да се разплати с всички доставчици. Молбата им бе за финансова помощ от 80 300 лева за лекарства и медицински консумативи и 13 205 лева задължения към ВиК. Останалите 239 620 лева болницата ще издължи със собствени средства. 

В писмото им до местния парламент се посочва още, че има опасност доставчиците да заведат дела срещу болницата и да си търсят вземанията с лихвите, което още повече ще затрудни ситуацията. Към момента имало писмени покани за доброволно плащане от две фирми и устна покана от трета фирма. 

Ремонтът на училище "Димчо Дебелянов" приключва през март

По предложение на съветника д-р Янко Станев (СДС) до 15 дни ръководството на Очна болница трябва да представи виждането си за развитие на лечебното заведение. Според д-р Станев може да се помисли за преструктуриране на болницата и влизане в структурата на университетското образование. 

„На първо място трябва да имаме ясна позиция как ръководството вижда нещата и вижда ли някакъв изход от създалата се ситуация, за да не се превръща Очна болница във втори Тубдиспансер и в крайна сметка да се премине на една цялостна издръжка на гърба на Общината. И ако е такова виждането, поне да го знаем, а не да ни се изсипва на порцийки”, коментира председателят на  Общинския съвет Тодор Балабанов.

Актуализираха бюджета на Варна, "зелена светлина" и за нов общински кредит

Според съветника Борислав Гуцанов (БСП) трябва да се помисли и за ремонт на покрива на болницата, тъй като по думите му от там влизали гълъби. 

През 2019 г. Община Варна ще финансира 18 профилактични програми на обща стойност 461 000 лева, чрез които ще бъдат обхванати над 8500 жители на общината. Това реши здравната комисия, приемайки бюджета за здравеопазване на Община Варна за тази година. 

Завишиха парите за почистване на Варна на 37 млн. лв.

Осем от програмите са нови. Сред тях е Общинска програма ще помага за профилактика на диабетното стъпало, която ще бъде финансирана с 15 000 лева, по предложение на председателя на здравната комисия доц. Антоанета Цветкова . Тя изтъкна многото случаи на млади хора, които са късно диагностицирани с диабет, което  често води до инвалидизация. 

Средствата за Програмата за профилактика на диабетното стъпало ще бъдат осигурени чрез намаляване на средствата за друга общинска програма - Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания, за която първоначално бяха заложени 40 000 лева. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК