Общински съвет Варна
Общински съвет Варна / Общински съвет Варна
На последното си за годината заседание Общинският съвет във Варна прие актуализацията на бюджета за тази година. Така бюджетът стана 383.7 милиона лева, при първоначално заложени в началото на годината 393.7 милиона лева. 

Общински съвет Варна
Общински съвет Варна

Съветникът Борислав Гуцанов отправи критики, че актуализацията се прави в самия край на календарната година. В отговор общинският председател Тодор Балабанов заяви, че са спазени всички законови срокове и в случая няма нищо нередно.

Общински съвет Варна
Общински съвет Варна

Бюджетната актуализация е направена съгласно всички нормативи и изисквания, заяви шефът на общинската дирекция „Финанси и бюджет“ Стефка Господинова.

„За първа година актуализацията на бюджета е по-малка от първоначално приетия бюджет. Не виждам никаква драма в това. Намалението идва от неданъчните приходи. В същото време има увеличение на средствата от държавно делегирани дейности.“, обясни Господинова.

Общински съвет Варна
Общински съвет Варна

В местната хазна не са постъпили някои планирани средства като приходи от продажба на билети и карти от новосформираното предприятие ТАСРУД. Причината е, че тази му дейност все още не е стартирана и продължава да се изпълнява от „Градски транспорт“. В приходната част са били заложени повече средства от „Синя зона“, но заради забавянето в стартирането те реално са по-малко. На заседанието стана ясно, че има ръст на приходите за делегирани държавни дейности в размер на 12 милиона лева. Увеличение има и на постъпленията от общински такси.

Общински съвет Варна
Общински съвет Варна

Местният парламент одобри предложение за поемане на дългосрочен общински дълг в размер на 46,7 млн. лв. Средствата ще бъдат инвестирани в редица инфраструктурни проекти, сред които рибарското пристанище в кв.“Аспарухово“, многофункционален спортен комплекс в ж.к. „Владислав Варненчик”, парк и спортни съоръжения на ул. „Албатрос” в кв. „Виница”, реконструкция и модернизация на Зоопарк Варна, рехабилитация/основен ремонт на улична мрежа и др.

Незаисимият съветник Григор Григоров изрази притеснение, че след като изтегли този кредит, в следващите години Общината ще бъде ограничена до 5 милиона лева за нови кредити. В отговор шефът на финансовата диеркция заяви, че кредитната политика е много гъвкава. Общината може да договаря различни условия с гратисни периоди и различни срокове на изплащане.

Община Варна е в много добро финансово състояние и това го показват всички разчети. Финансовата година ще бъде завършена без просрочени задължения. Един от показателите, които се наблюдават от рейтинговите агенции, е инвестиционна активност. Този показател  ще бъде  засегнат в положителен аспект с привличането на това финансиране и поемането на новия общински дълг, увери Стефка Господинова. 

Приет бе и проектът на план-сметка „Чистота“ за 2019 г., в който са заложени 30,5 млн. лв. Средствата за сметосъбиране и сметоизвозване са почти същите като през 2018 г. и са в размер на близо 9,16 млн. лв. За обезвреждане, рециклиране и оползотворяване на битовите отпадъци са предвидени 11,17 млн. лв., а за почистване и поддържане на чистотата на обществените места – близо 10,17 млн. лв. Очакваните приходи от такса битови отпадъци са в размер на 28 млн. лева. Около 1,5 млн. лева се предвижда да влязат в хазната от отчисления от РИОСВ, a преходният остатък е в размер 1 млн. лв.