/ Дарик Варна
Управителят на СБОБАЛ подозира, че нечии интереси са породили напрежението
Д-р Руслан Тошев подаде оставка
101233
Д-р Руслан Тошев подаде оставка
  • Д-р Руслан Тошев подаде оставка
Управителят на Очна болница д-р Руслан Тошев е депозирал оставката си вчера, съобщи самият на нарочно свикана пресконференция. По думите му, този акт ще тушира напрежението, което се създаде около здравното заведение в последните месеци.

Съветници притеснени: Очна болница се превръща във втори Тубдиспансер

Според д-р Тошев някой има интерес да създаде криза в здравното заведение, но отказа да назове конкретно виновника за ситуацията. „Проблемите можеха да бъдат решени, ако нямаше определени интереси. Не дай Боже болницата да бъде приватизирана."

Д-р Тошев подчерта, че не изпитва вина за състоянието на Очна болница, което според него не е чак точкова лошо. Условията на труд били добри, а болницата разполага и с модерна апаратура, като например най-добрия операционен микроскоп.

„Болницата не е в колапс”, категоричен беше офталмологът. Д-р Тошев съобщи, загубите за 2018 година са в размер на 74 000 лв., а задълженията на СБОБАЛ към момента възлизат на около 300 000 лв. Според управителя на здравното заведение, кризата там е започнала през 2016г. Заради променена методика на Здравната каса.

Сградата на Очна болница е опасна за пациентите, алармират лекари

Оттогава д-р Тошев е депозирал 15 различни преписки в Община Варна, която е принципал на болницата. Отговор не е получил на нито една от тях. „Минават през комисия по здравеопазване и нищо”. Помощта, която СБОБАЛ е получила от Община Варна през 2018 г., е в размер на 29 000 лв, с които е закупен необходим апарат. Били са отпуснати и 90 000 лв. за оздравяване на лечебното заведение.

Лекари масово напускат Очната болница във Варна

Руслан Тошев заяви, че ще продължи да работи в Очна болница Варна. Той няма намерение да напуска партия ГЕРБ, на която е член. Д-р Тошев беше депутат от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание и може да влезе и в 44-тото, ако Лиляна Павлова стане евродепутат.

В понеделник (8 април) оставката на д-р Руслан Тошев ще бъде гласувана от варненския Общински съвет. На негово място ще бъде избран временно управляващ, вероятно проф. д-р Христина Групчева. Дали лекарите от Очна болница ще оттеглят оставките си, ще стане ясно на професионалния им празник в неделя или след общинската сесия в понеделник.