Проф. Камбуров: Дубликатът на Синята коалиция е тежка умишлена фалшификация
Проф. Камбуров: Дубликатът на Синята коалиция е тежка умишлена фалшификация / netinfo

Като тежка умишлена фалшификация и опит за измама определи регистрирането на “Синя коалиция - Варна” областният лидер на ДСБ проф. Димитър Камбуров. Той и коалиционният му партньор във Варна – председателят на СДС Цанко Цветанов дадоха нарочна пресконференция, на която да алармират за дублирането на името на „Синята коалиция”, учредена от ПП СДС и ПП ДСБ за участие в изборите през октомври.

Хронологията:

На 24 август със свое решение №6 Общинската избирателна комисия регистрира Политическа коалиция „Синята коалиция” със създатели СДС и ДСБ. Следващото решение №7 от 25 август на ОИК е за регистрация на политически субект с идентично име, като разликата е единствено в липсата на член на прилагателното име.  С това свое действие ОИК дава право за участие в изборите на 23 октомври във Варна на „Синя коалиция – Варна” / ПП „Обединени земеделци” И ПП „Политическо движение Евророма”/.

Заявлението до ОИК на въпросната коалиция е подписано от председателя на Евророма Цветелин Кънчев и председателя на ПП Обединени земеделци Иван Янев.

Иван Янев е пенсионер, който има часовникарско ателие, каза на пресконференцията неговият заместник Христо Вълканов, според когото членовете на тяхната формация не знаели нищо за подобно споразумение. На самия Янев е била потърсена сметка за едноличното му решение. По телефона той се оправдал, че му били „донесени готови документи”, които подписал.

Обединените земеделци на Анастасия Мозер във Варна са около 400, но никой от тях не бил съгласен с действията на своя председател, категоричен беше Христо Вълканов. До 24 часа ще стане ясно как ще реагира Петя Ставрева - действащият национален председател на „сгафилата” във Варна партия.

От своя страна членовете на „Синята коалиция” вече са подали жалба до ОИК и ЦИК, в която се настоява рещение №7 на местния изборен орган да бъде отменено. Срокът, в който ЦИК трябва да се произнесе, е тридневен. Ако "Синята коалиция" не бъде удовлетворена, следващата стъпка е обжалване във Върховния административен съд.

Варна е единственият град в България, където е регистрирана нелигитимната „Синя коалиция”, посочиха още участниците в пресконференцията.

Проф. Камбуров е категоричен, че с това действие се прави опит да се резпилее опозиционният вот във Варна. Той още отправи и критика към управляващата партия ГЕРБ, че е допуснала подобна фалшификация. От своя страна кандидатът на сините за кмет на Варна Николай Недков заяви, че ГЕРБ се страхуват от истинската десница. Недков заяви още, че Общинската избирателна комисия е поставила под съмнение своята безпристрастност още с едно от първите си решения.

Проф. Димитър Камбуров апелира към всички политически партии и коалиции да осъдят решението на ОИК и да разкритикуват подобно поведение.