Продължава двустранното военноморско учение CERTEX 07
Продължава двустранното военноморско учение CERTEX 07 / netinfo
Двустранното българо-румънско военноморско учение „CERTEX `07” продължава. След работна среща с офицерите по комуникационно-информационните системи и конференцията за уточняване на детайлите по отделните епизоди екипажите вече взаимодействат в открито море.

Базовите миночистачи „Шквал” и „Прибой” отработиха не само видовете отбрани и защити на дивизиона в района за бойни действия, но и използваха различни системи противоминни оръжия, за да подпомогнат фрегатата „Дръзки”, която е в центъра на вниманието на комисията за първото национално ниво за сертификация на кораба за оперативната му съвместимост с кораби на НАТО.

Екипажът на фрегатата взе участие в провеждането на кораби през предварително протрален канал, след което се включи в противоподводното и противовъздушното учение, осъществяването на борба за осигуряване живучестта на кораба на ход, буксировка на „аварирал” кораб и прехвърляне на товари на море.

Финалът за първия ден ще бъде класическото учение по борба с надводен кораб, което е и най-продължително по време.

Екипажите на ракетните катери „Мълния” и „Светкавица” отразиха атаките на въздушен противник и се включиха в контрола върху корабоплаването в района на учението. На море са също румънската фрегата „Регеле Фердинанд”, на която също предстои сертификация, италианската фрегата „Грекале” и турската фрегата „Гьокчеада”.

Управлението на корабното съединение на море се осъществява от командира на Военноморска база Бургас бригаден адмирал Георги Мотев и сформиран за учението щаб.

Днес ръководителят на учението, командващият на ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев, посети района на учението.