Пробация за джебчийка от Игнатиево
Пробация за джебчийка от Игнатиево / Дарик Варна, архив

Непълнолетно момиче от Игнатиево беше осъдено за опит за джебчийска кражба. С присъда по реда на съкратеното съдебно следствие, Районният съд наложи на 16-годишната ученичка наказаниe „пробация“.

С. К. бе призната за виновна, че за периода от 18 декември 2014 г. до 19 февруари  2015 г. направила опит в два отделни магазина във Варна да отнеме дамски чанти със съдържащите се в тях пари, вещи и лични документи. Деянията са осъществени в оживени търговски обекти, като непълнолетната се възползвала от невниманието и временната ангажираност на клиентките. Инкриминираното чуждо имущество е на стойност общо за над 1500 лева. И в двата случая деянията са останали недовършени, като пострадалите са успели да си върнат чантите преди девойката да напусне магазина.

Момичето е неосъждано досега, но се води на отчет и са му налагани възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. За извършените опити за кражба съдът й наложи 1 година пробация при двете задължителни мерки – регистрация по настоящ адрес с периодичност два пъти седмично и срещи с пробационни служители. Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок.