крадец
крадец / iStock/Getty Images
Причинените щети от подсъдимия възлизат на 613 лева

22-годишният Станимир Г. е предаден на съд от Окръжната прокуратура във Варна за кражба в условията на повторност, извършена с ловкост, и за теглене от чужда кредитна карта без съгласието на титуляра.

Подсъдимият бил задържан в Пловдив на 14 януари миналата година за противозаконно отнемане на автомобил и кражба. Получих условно наказание след одобрено от съда споразумение с прокуратурата - една година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок.

Веднага след като бил освободен, Станимир пристигнал във Варна. На 21 юли вечерта се срещнал със свои приятели. Около 3,30 часа на разсъмване решили да се прибират по домовете си. Станимир тръгнал с приятелите си, но по пътя забелязал отворен прозорец на жилище на първия етаж.

Изкачил се на перваза с ловкост, провесил се през прозореца и взел оставена наблизо раница. След като се отдалечил, открил в чантата лаптоп със зарядно,  два портфейла с две дебитни и една кредитна карта, лични документи, 150 лева и др.

Парите разделил с двамата си приятели, скрил раницата с лаптопа в храсти край блок 401 в кв. „Владиславово“, а личните документи изхвърлил в шахта. С кредитната карта, която била безконтактна, платил покупки в кварталния магазин, после пазарувал и в друг магазин с нея, затова деянието по член 249, ал. 1 от НК е продължавано. След това ги изхвърлил.

Потърпевшата жена била посетена същия ден вечерта от непознати, които й върнали личната карта и откраднатите банкови карти, които намерили край трафопост до бл. 401. Там жената открила и други свои лични вещи, откраднати от дома й.

Няколко дни по-късно подсъдимият Станимир отишъл в дома на жената. Представил се за приятел на извършителя на кражбата и върнал раницата с лаптопа.

Общата сума на причинените щети от Станимир възлизат на 613 лева, като от тях са възстановени 404 лева. 

В момента 22-годишният мъж се намира в затвора по определената му мярка за неотклонение „Задържане под стража“ от Варненския окръжен съд.