Портних отрече акциите в Панаира да са за Дупката
Портних отрече акциите в Панаира да са за Дупката / Дарик Варна, архив

Прехвърлянето на държавни акции от капитала на "Пловдивския панаир" на Община Варна и решаването на въпроса със собствеността на т. нар. Дупка в центъра на морската столица нямат нищо общо. Това заяви кметът на града Иван Портних.

По думите му все още се търси подходящия вариант за придобиване на собствеността на терена, превърнал се в язва на Варна, и реализиране на проект за облагородяване на мястото в това число и изграждане на музей на открито. В тази връзка Портних отбеляза, че мажоритарният собственик на Дупката Георги Гергов не е съгласувал с общината намеренията си за изграждане на изложбен арт център каквото изявление направи неотдавна, пише Варна утре.

Кметът на Варна отново заяви желанието на местната власт в града да бъде изграден експоцентър, в който да се провеждат изложения, конгреси, форуми и други, които ще спомогнат за превръщането на Варна в целогодишна дестинация.

Ние имаме възможност да организиране изнесени изложения на "Пловдивския панаир", особено лятото, когато градът се пълни с хора, коментира отново градоначалникът. Били обсъждани варианти и като най-подходящ за експоцентър е определен терен до Спортна зала. Предвижда се още през септември да бъде обявен международен конкурс за проектирането му по подобие на новата библиотека.

Самото изграждане пък би могло да стане за около три години. Като източници на финансиране се виждат общинският бюджет, европейските програми или евентуални инвеститори. По-важното е през този период Варна да се популяризира като изложбен град, заяви Портних.

Междувременно съветниците от комисията по собственост към местния парламент одобриха безвъзмездното прехвърляне на 29% от държавните акции в капитала на "Пловдивския панаир" на варненската община. „Против” се обяви единствено съветникът Светлан Златев, който попита колегите си дали някой от тях е запознат с устава на дружеството и финансовото му състояние. В отговор председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов посочи, че уставът е публикуван в Интернет и всеки, който желае може да го прочете. Относно финансовото състояние Балабанов заяви, че съобразно публикуваната информация към края на миналата година дружеството има 50 млн. лева задължения.

Припомняме, че Общинският съвет на Пловдив отхвърли решението на правителството за предоставяне на 20% от акциите на общината, а кметът Иван Тотев изрази недоумение защо въобще Община Варна трябва да получава акции. Пловдивската община е съгласна да получи акции, но ако става въпрос за целия държавен дял.