Показват изложбата „Богове, хора, маски” във Варна
Показват изложбата „Богове, хора, маски” във Варна / netinfo
Третата национална изложба „Съкровищата на България” със заглавие „Богове, хора, маски” ще бъде изложена в Регионалния исторически музей във Варна от 30 април. В нея са подредени образци на металната и каменна пластика, изобразяващи гръко-римски и тракийски божества, митологически същества и спътници на боговете и откритите през миналата година изображения на малоазийската богинята-майка Кибела от Дионисополис.

Отделна група от скулптурни творби представя портрети на императорите Траян, Каракала и Гордиан III. Заедно с тях са показани и портрети на лица от местното население и варвари, както и една статуетка на дете, играещо си с топка.

Особено място в изложбата заема групата на маските. Ще бъдат представени погребални, театрални и парадни бойни шлемове-маски от римско време.

Акцент в експозицията е прочутата златна маска от могилата „Светицата”, Казанлъшко, която хипотетично се свързва с цар Терес.

Експозицията е осъществена със съдействието на Министерството на културата, община Варна, БАН, Националния исторически музей и регионалните музеи в 14 града.

За откриването на изложбата се очаква министърът на културата Стефан Данаилов.