По 37,5 на сто от населението на градовете Пловдив и Варна са се преброили онлайн към момента, показват данните към 11:00 часа.

В София преброяването вече става и по трети начин

За сравнение в София преброените по електронен път вече са 40,8 на сто, съобщиха от НСИ. В отделните райони на трите най-големи града електронното преброяване не върви с еднаква скорост.

В София най-висок е делът на преброените спрямо населението в район Изгрев (51,9%), а най-нисък - в районите Студентски и Кремиковци (по 19,6%). Класацията във Варна се води от район Приморски (42,2%), а в Пловдив - от район Южен (36,2%).

За страната класацията по относителен дял на преброените лица по области спрямо населението в областта продължава да се води от София (столица), на второ място е Варненска област (29,5%).

Близо 1 500 000 души вече са се преброили електронно

Третото място с равен резултат си делят областите Габрово и Русе, в които до този момент електронно са се преброили точно по една четвърт от населението. До момента 1 627 049 души са се преброили, като са попълнили електронната карта. Те живеят в 713 678 домакинства.

Преброител в столичния квартал Борово си направи специален имейл с инициалите си и „преброяване“, за да събира кодовете на електронно преброилите се. Адресът е разлепен в преброителния участък и на него хората могат да изпращат точния си адрес и уникалните кодове, които са получили.